Förebyggande underhåll allt viktigare
Umeå. Dagens verkstäder ägnar sig huvudsakligen åt service och att utrusta nya maskiner, men nog händer det väl att saker går sönder också?
– Historiskt sett har det varit det som är eftermonterat som strulat, fördelen nu är att det mesta är förmonterat, vi slipper bland annat externa kablage och sensorer samt eftermonterade fästen, nu är det inkapslat och gjort av fabriken och kvaliteten har generellt blivit högre, säger Pon Equipments teknik- och utvecklingschef Markus Olofsson.
I takt med att maskinerna utrustas med ny teknik finns en del problem, det är dock sällan hårdvaran som fallerar, uppger han.
– Ofta handlar det dock om okunskap, någon har missat att trycka på en knapp eller kommit åt fel knapp.
Ibland måste hela maskinen in på verkstad, ibland räcker det att den trasiga komponenten fraktas dit. När Leveranstidningen Entreprenad hälsar på är det en riktig jätte på besök, ett krossverk tar upp en stor del av utrymmet.
– Med en sån här på plats ser alla verkstäder små ut, säger Ronny Larsson, verkstadschef på Pon Equipments anläggning i Umeå.
Krossverket ska få en ny Caterpillarmotor, den nya och den gamla står sida vid sida utanför tvätthallen, två rejäla biffar på cirka 2,5 ton var.
– Alla maskiner och komponenter tvättas innan de tas in i hallen, säger Ronny Larsson.
– Vi följer ett program som Caterpillar utvecklat för att minimera kontaminering, där renlighet är en viktig del, säger Markus Olofsson.
De flesta verkstadsinsatserna är planerade, när det någon gång blir en brandkårsutryckning handlar det ofta om en slang som har brustit eller en startmotor som krånglar.
Pon förbereder sig på flera sätt, företaget har till exempel ett lager med hydraulslangar och vid större projekt ser man till att placera ut containrar med kritiska reservdelar.
– Vi gjorde så till exempel när Botniabanan byggdes, nu ser vi fram emot att får göra samma sak om Norrbotniabanan blir verklighet, säger Markus Olofsson.
De största jobben kräver god framförhållning, en nyanställd servicesäljare baserad i Östersund ska göra det enklare att planera in dessa.
– Ofta ringer kunderna verkstadschefen men om jobbet är stort går det vidare till servicesäljaren som räknar på större reparationer och förebyggande underhåll, det kan handla om ett motorbyte eller att renovera en transmission, säger Markus Olofsson.
Verkstaden i Umeå gör ett antal större renoveringar per år, har man renoverat drivlinan en gång och kört ytterligare tusentals timmar kanske det är dags för en ännu större åtgärd, förklarar Markus Olofsson.
– Man kan göra en ny maskin av en gammal, en total renovering, Caterpillar är ensamma i branschen om att kunna ge maskinen ett liv till.
CCR, Caterpillar certified rebuild program, innebär att maskinen plockas ned i alla beståndsdelar.
– Man spar ramen, kanske behöver den åtgärdas lite för att sedan lackas, kommenterar Markus Olofsson.
Sedan byggs en helt ny maskin upp runt ramen och resultatet blir en maskin med ett nytt serienummer och ny garanti.
– Det är en ny maskin till cirka 60 procent av nypriset, säger Markus Olofsson.
Konceptet är inte nytt, men Pon Equipment har försökt flagga för det mer på sistone, intresset har också ökat uppger han.
– Förr var det stort för gruvmaskiner men nu börjar gemene man få upp ögonen för det, många kunder har börjat nappa även på entreprenadsidan.
Det är dock inte alla maskiner som lämpar sig för CCR.
– Det måste vara någorlunda stora maskiner, vi har gjort det från D6 bandschaktare och på modeller från 980 och uppåt på hjullastare, det är rätt stora grejer.
Väldigt gamla maskiner är inte heller helt lämpade, förklarar han.
– Om maskinen är gammal kanske motorerna måste uppgraderas för att klara emissionskraven och då kan det bli för dyrt.
Verkstaden ska klara både små och stora jobb och är fullt utrustad.
– Vi har ett stort fokus på säkerhet och har till exempel en cylinderbänk och en så kallad rekylfjäderbänk, säger Ronny Larsson.
I rekylfjäderbänken kan man spänna en bandsträckare utan att riskera att den sprätter till och skadar någon.
– Vi vill gå i bräschen för en säkrare arbetsmiljö med rätt utrustning, säger Ronny Larsson.
Nya servicebilar är också på väg in, den första levererades i slutet av oktober och en projektgrupp har lagt mycken möda på att specificera vad som krävs av en riktigt bra servicebuss.
Resultatet blev en Volkswagen med extremt lätt inredning, för att få med sig så mycket utrustning som möjligt. Utrustningen har också anpassats med avseende på vikt, till exempel är bilarna utrustade med generatorer i stället för ett klassiskt elverk.
Pon Equipments avdelning för teknik och kvalitet är ett slags kompetenscentrum med ansvar för vidareutbildningen som samtidigt fungerar som Caterpillars förlängda arm i produktutvecklingen.
– Vi samarbetar också mycket med skolor, vi bistår till exempel med komponenter och Caterpillars mjukvaror till ett antal gymnasieskolor, säger Markus Olofsson.
Pon Equipment vill uppmuntra fler att söka sig till mekanikeryrket som har genomgått stora förändringar.
– Gårdagens mekaniker behövde vara råstark, dagens mekaniker måste vara lite av en datatekniker och vi erbjuder vidareutbildning från grundläggande el, hydraulik och proportionalteknik till fördjupade maskin- och felsökningskurser, säger Markus Olofsson.
– Vi uppmuntrar folk att söka till yrket och erbjuder dem gärna praktikplats men är man inte ett dugg intresserad av datorer och elektronik får man svårt att vara i branschen i och med dagens teknikutveckling.
Spettet och skiftnyckeln har dock fortfarande sin självklara plats.
– Man börjar alltid med att felsöka på datorn, sen kan det bli dags att ta fram spettet, slänga på sig hörselkåporna och köra.
Service, verkstad och nyförsäljning samsas i Pons lokaler i Umeå, här hittar vi också produktansvariga för bandgrävare, garantitekniker och chefen för det tekniska centret.
– Visst skulle det kunna bli intern konkurrens, ska kunden köpa en ny maskin eller renovera den gamla, säger Markus Olofsson.
– Men säljarna vet att det är viktigast att erbjuda kunden det bästa alternativet, ibland är det en ny maskin, ibland är det att renovera den gamla.
Han konstaterar att intresset för att köpa nya maskiner har ökat.
– Förr körde man en maskin längre, kanske 12 000-15 000 timmar innan den såldes som begagnad, nu kör man den avtalstiden ut, kanske 6 000 – 8 000 timmar.
Han anser att en begagnad maskin har mycket kvar att ge om man bara ger den chansen.
– Visst är det roligt med nya maskiner och många vill ligga i teknikens framkant men det finns mycket kvar att hämta även ur lite äldre maskiner.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube! :)