23948sdkhjf

Hjärtat klappar för service

Pon Equipment utvecklar sitt servicekoncept, på sikt kommer en heltidsanställd att hålla koll på maskinerna på distans genom att ta emot och bevaka felkoderna och vidta åtgärder när behov uppstår.

Umeå. Snön faller för fullt utanför Pon Equipments lokaler i Umeå i början av november och i verkstaden är det fullt ös, verkstaden delar lokaler med Pon Equipments regionala säljare och ägnar mycket tid åt att utrusta nya maskiner och det brådskar inför snösäsongen som knackar allt hårdare på dörren.


– Vi får göra dem körklara och ta in dem och göra resten sedan, trots att de kommer färdiga från fabrik vill entreprenörerna ofta ha dem specialanpassade, med extrabelysning, tiltrotatorer, dekaler med mera, säger Ronny Larsson, verkstadschef med ansvar för Pons verkstad i Umeå och ett antal fältmontörer som verkar i region norr.


Service är hjärtat i verksamheten.


– 95 procent av alla maskiner säljs med serviceavtal, säger Markus Olofsson, teknik- och kvalitetschef på Pon Equipment AB.


Servicen sker huvudsakligen i fält, Caterpillars största segment är bandgrävare och då är det smidigare om Pon kommer ut till dem än tvärtom, tillhanda finns också en oljebil med ett tempererat skåp och flera olika typer av oljor och kvaliteter.


– Den kan suga ut olja och fylla på med ny och jobbar ofta förskjuten arbetstid för att kunna serva kunderna när maskinen står stilla för dagen, det är bra både för maskin och för miljö, säger Markus Olofsson.


Teoretiskt sett är servicen lätt att planera in, avtalen finns och varje maskin ska ses över efter 500 timmar.


I praktiken är det inte lika enkelt – alla vill ha sin service ”på fredag” och det blir därför verkstadschefen som får sköta schemaläggningen så att kunderna är nöjda och verkstadens arbetsbelastning blir någorlunda jämn.



Pon Equipment planerar också att ytterligare kvalitetssäkra processen.


– Vårt mål är att vi i framtiden ska kunna avläsa hur varje maskin mår så att det blir vi som ringer kunden för att boka in maskinen för service, och inte tvärtom, säger Markus Olofsson.


Serviceavtalen ska paketeras på ett nytt sätt, tanken är att en heltidsanställd person ska analysera den information som redan i dag finns tillgänglig via mjukvaran Vision Link och hårdvaran Product Link.


– Funktionen ska kunna ta del av alla felkoder, serviceprotokoll och resultatet av de oljeprover som skickas in vid varje service.


Med alla fakta tillgängliga ska Pon kunna rycka ut i tid, det ska i framtiden snarare vara verkstaden som berättar för kunden att något måste åtgärdas och inte tvärtom.


– Hårdvaran har blivit så pass mycket bättre och mer tillförlitlig att det är läge nu, man kan få ut information även om maskinen befinner sig i en djup grop eller under jord, säger Markus Olofsson.


Att ha koll ligger i tiden, Pon ser till exempel ett allt större intresse hos entreprenörerna att hålla koll på bränsleförbrukningen.


– De har börjat intressera sig, vi jobbar ju dessutom med hybrider och utlovar sänkta bränslekostnader – då vill kunderna kunna följa upp siffrorna, säger Markus Olofsson.


– Nästa steg, när hårdvaran byts ut nästa gång, blir att vi till exempel kan ladda upp nya mjukvaror på distans.


Systemet har testats under en period, och snart kan det bli allvar, lovar han.


På sikt kan Pon Equipment ta på sig ansvaret att sköta bokningen helt på egen hand, men Markus Olofsson flaggar för att kunden fortfarande måste ta ett stort ansvar eftersom systemet inte kan vidarebefordra alla typer av nödvändig information.


Han konstaterar att många av händelserna är förarrelaterade, att strunta i bältet eller koppla ur backvarnaren ger felkoder som alltså kommer att ge upphov till någon form av återkoppling.


– Vi får inte använda systemet för att övervaka maskinisterna men säkerhetsaspekten med de inbyggda funktionerna är viktiga, ser vi att backvarnaren är ur funktion kommer det att framgå i de rapporter vi ger maskinägaren.


Oljeprover som tas vid varje service och skickas iväg på analys bidrar också med viktig information.


– Där kan man se om slitaget ökar, förebygga haverier och samtidigt öka livslängden på maskinen, säger Ronny Larsson.


– Med hjälp av rekommendationerna och historiken får vi chansen att byta till exempel tätningar eller lager i stället för att riskera att maskinen havererar, något som kan kosta hundratusentals kronor.


Oljeproverna kan också avslöja om till exempel en kamaxel eller en pump börjar tappa stinget. Proverna är dock inte nog, mekanikerna måste också göra egna observationer.


– Rent visuellt kan man se om det blivit ”skägg” på pluggen eller om bitar från en komponent lossnat, säger Ronny Larsson.


Tanken är att oljeanalysen ska sättas in i ett sammanhang, genom att titta på historiska data går det att bedöma hur allvarligt felet är.


– Hittar labbet något akut får vi informationen och kan kontakta kunden och säga att maskinen måste slås av NU, förklarar Ronny Larsson.


– Vi ser det som ett sätt att hjälpa alla parter, kunden kan känna sig trygg och vi får en lugnare vardag där vi inte får ett samtal om att ”vi måste ha service på fredag” eller ”ni måste komma i dag” utan kan planera i lugn och ro, säger Markus Olofsson.


Pons verkstad i Umeå är ett nav för reservdelar, reservdelssäljaren Bo Fagerlund får dagliga leveranser från företagets svenska lager i Rosersberg och den som beställer innan klockan 16 ska få leverans redan dagen därpå, från det europeiska huvudlagret i Belgien tar det två dagar för kunderna i norr.


– Jag har i princip allt hemma hela tiden så om någon kommer förbi kan de få delen i handen, säger Bo Fagerlund.


Han har alltid telefonen inom räckhåll och ringer gör det hela tiden – trots att Pon gärna ser att kunderna beställer sina Cat reservdelar online via Partstore.


– Partstore är öppet dygnet runt alla dagar i veckan och du som kund får uppgifter om var i världen reservdelen finns, vad den kostar och hur lång leveranstiden är, kunden kommer dessutom åt just sina maskiner och Caterpillars reservdelsböcker, säger Markus Olofsson, som också utlovar rabatt till den som köper reservdelar via nätet.


Kanske är det roligare att prata med Bosse än att få rabatt, för många ratar ändå nätet och lyfter luren.


– Men det är bra att de ringer, då får jag mer att göra, ler Bo Fagerlund.


Fakta


Pon Equipments region norr sträcker sig från Borlänge i söder till Skellefteå i norr och verksamheten sysselsätter cirka 30 man på verkstadssidan.


Verkstäder finns i Borlänge, Timrå, Östersund och Umeå, ett antal fältmontörer finns också utplacerade, tjänsten i Örnsköldsvik är för tillfället vakant men Pon Equipment har fältmekaniker i tjänst i Bjurholm, Nordmaling, Lycksele och Vilhelmina.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube
! :)




Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093