23948sdkhjf

Byggbranschen bjuder in regeringen till samtal

Minst 40 000 yrkesarbetare krävs i byggbranschen om vi ska klara målet 700 000 nya bostäder till 2025. För att lösa den prekära situationen har företrädare för branschens arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer erbjudit sig att delta i trepartssamtal med regeringen.


Vi måste snabbt hitta lösningar på hur vi tar hand om nyanlända och lärlingar. Trepartssamtal mellan arbetsgivare, arbetstagare och regeringen är rätt väg att gå, så att vi får en samsyn och att alla känner sig delaktiga, säger Per-Erik Markström, biträdande förhandlingschef på Maskinentreprenörerna.

Byggbranschen har redan i dag stora svårigheter att hitta rätt kompetens. Målet att producera 700 000 nya lägenheter fram till år 2025 gör inte problemet mindre – tvärtom. Beräkningar visar att det krävs ett tillskott till branschen på mer än 40 000 yrkesarbetare för att klara de uppsatta målen. Behovet kan bli ännu större på grund av de åldersavgångar som stundar.

För att uppnå en konkurrenskraftig byggbransch framöver krävs bland annat en bredare rekryteringsbas, men också att branschens egen attraktionskraft och förmåga att rekrytera kompetenta medarbetare förbättras. Och ingen har bättre förutsättningar att lösa den gordiska knuten än branschen självt.

Maskinentreprenörerna, Seko, Sveriges Byggindustrier och Byggnads har därför lämnat in en intresseanmälan för att delta i trepartssamtal med regeringen kring kompetensförsörjning och nyanländas etablering. Men samtidigt betonas att många människor står utanför arbetsmarknaden redan i dag och ett löfte är att såväl ungdomar och nyanlända som kvinnor ska känna sig välkomna i branschen.

Vi är glada över att vi parter tillsammans kommer att jobba för att fler ska komma in på byggarbetsmarknaden såsom ungdomar, nyanlända och kvinnor. En förutsättning för att den svenska modellen ska fungera är att vi även tar ansvar för de grupper som står utanför arbetsmarknaden säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Några tänkbara förslag till åtgärder finns redan – bland annat att återskapa den så kallade Byggförmedlingen, som gav goda resultat för några år sedan.

Det finns via Galaxen Bygg anpassningsgrupper som fungerar som ett nav mellan parterna, medlemsföretag, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan då det handlar om rehabilitering. Strukturen är väl etablerad över hela landet och borde också kunna används till att stödja nyanlända.

Det skissas även på en ”prova-på-praktik” på högst sex månader för främst vuxna personer som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden.

Branschens förhoppningar är att trepartssamtalen ska bidra till att tänka lite utanför ramarna och att ta del av den kompetens som redan finns.

– Det här är ett viktigt initiativ som inte bara ger nyetablerade ökade möjligheter att snabbare integreras i det svenska samhället. Byggarbetsmarknaden är dessutom en expansiv bransch där nyutbildad arbetskraft med olika kompetenser kommer att behövas under lång tid framöver, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare på Seko.

Mot bakgrund av den senaste avtalsrörelsen känns det bra att vi nu tillsammans tar oss an viktiga framtidsfrågor och fortsätter trepartssamtalen, säger Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094