Från grävlastare till multimaskin
Rörlighet, mångsidighet, produktivitet och miljöansvar är begrepp som lyfts fram av Lännen när företagets nya generation grävlastare i dagarna börjar levereras till de första kunderna. Grävlastare förresten – det är multimaskiner hävdar företagets vd Timo Huttunen.
Loimaa. Det är en mycket nöjd vd som berättar om Lännens senaste tillskott i produktsortimentet när Leveranstidningen Entreprenad träffar honom vid fabriken i Loimaa. Då handlar det inte bara om att Timo Huttunen är mäkta stolt över den nya K-serien utan också om att företaget ekonomiskt rullar på i bra takt samtidigt som dagens produktutbud ger en stor optimism och en framtidstro som är tillräckligt stark för att försätta det finska urberget.
– 2015 nådde försäljningen all time-high, i år ser det ut att bli ännu bättre. Vi ligger på en omsättning kring 50 miljoner euro, vilket vi når med 160 anställda och verksamhet i 70 länder. Nu har vi tagit fram nya, slagkraftiga generationer av både Lundberg och Lännen och har dessutom en väldigt stark nischprodukt i Watermaster som också släpps i ny utformning, säger Lännens vd och delägare Timo Huttunen.
2016 innebär något av ett avstamp för Lännen mot framtiden med nya maskingenerationer över hela linjen. I våras lanserades Lundbergs nya 40-serie och i skrivande stund är det bara dagar kvar innan de första exemplaren ur Lännens K-serie ska möta sina kunder.
– Utvecklingsarbetet inför den nya maskingenerationen har pågått sedan 2013 och har baserats på en kontinuerlig dialog med kunder och återförsäljare. Synpunkterna kan sammanfattas i fyra ord: produktivitet, rörlighet, mångsidighet och miljöansvar. Inte minst har det varit mycket fokus på miljö. Den nya steg IV-anpassade Agco Power-motorn spelar en mycket viktig roll i det sammanhanget, säger Timo Huttunen.
Serien består av tre modeller: 8600K (12 ton), 8600K Premium (12,5 ton) och 8800K (13,5 ton). Först ut är storebror i familjen som är rejält uppgraderad jämfört med sin föregångare 8800i, bland annat med en motor som är något starkare än sin föregångare, 127 kilowatt mot 124.
– Den skillnad som föraren förmodligen känner av mest är att motorn är oerhört kraftfull med ett vridmoment som ökat från 708 till 750 Newtonmeter vid 1 500 varv. Men redan vid 1 000 varv är vridmomentet hela 740 Newtonmeter mot föregångarens 600. Det innebär hög produktivitet kombinerat med låg bränsleförbrukning och låg bullernivå, säger Max Kvickström, vd för Lännen Tractors svenska bolag.
Även hytten har fått ett lyft. Den är både rymligare och mer funktionell än tidigare, luftkonditionering och värme har förbättrats liksom sikten från förarplatsen.
– Bland annat har sidopanelen fått en ny, smalare design som innebär att armstöd och stol fått nästan en decimeter extra utrymme. Armstöden är dessutom kraftigare och lättare att justera för att passa varje enskild förare oavsett storlek. Förarens arbetsmiljö förbättras också av att det finns två vinkelbara leder på rattstången – den undre manövrerad med pedal och den övre med en vippbrytare. Det gör det betydligt lättare för alla förare att hitta den mest bekväma körställningen. Dessutom har utrymmet vid stolen vidgats för att exempelvis göra det lättare att rotera samtidigt som förvaringsutrymmena blivit fler.
– Vi har också tittat på ergonomin genom att se över brytarnas placering i armstöden och spakarnas utformning och funktioner. Vi erbjuder tre olika spakalternativ, men i Sverige väljer bortåt 80 procent av kunderna SVAB-reglage.
Även hydrauliken har vässats. Rexroth-komponenterna har bytts ut mot Danfoss, en lösning som dels ökar pumpens volym från 140 till 147 cc och dels ökar flödet från 280 till 294 liter. Hydraulsystemet kan kompletteras med en effektreglering som gör att föraren själv kan styra flödet från hytten beroende på den arbetsuppgift som ska utföras.
– Därmed optimeras effekten och fördelningen för arbets- och transmissionshydraulik och det behövs heller ingen buskröjningsventil, säger Max Kvickström.
Stabiliteten och därmed även manöverbarheten förbättras med hjälp av ATM (Automatisk Tryckkompenserad Midjelåsning). När systemet aktiveras känner det av midjestyrningsvinkeln och grävaggregatets svängvinkel och justerar mottrycket i midjependlingens låscylinder så att hela maskinens vikt kan utnyttjas optimalt som motvikt i alla situationer.
– Även rälsutrustningen har uppgraderats, bland annat så att gummihjulen inte vidrör rälsytan när maskinen körs framåt. För att ytterligare förstärka begreppet multimaskin finns nu också en boggiförsedd släpvagn som tar tio ton och som är typgodkänd för att framföras med 50 kilometer i timmen, säger Max Kvickström.
För närvarande tillverkas ungefär 100 maskiner per dag plus cirka 30 av mudderverket Watermaster.
– Mycket skräddarsys efter köparnas behov och önskemål. Det innebär att produktionen är helt kundorderstyrd. Vi jobbar i enkelskift, men är fullt beredda att öka produktionstakten om det skulle behövas. Som mest har vi producerat i en takt som motsvarar en årsproduktion på 250 maskiner, men det var innan vi plockade in Watermaster i lokalerna, säger Timo Huttunen.
– Vi är taggade och tror på framtiden. Vi vet att våra multimaskiner gör jobb som annars kräver två maskiner och mer personal. Det ger användaren stora besparingar både vad gäller drivmedel och arbetskraft. Att maskinerna kan ta sig fram i såväl oländig terräng som på spår ger också en svårslagen flexibilitet. I dag omsätter vi ungefär 50 miljoner euro. Det gör oss till en förhållandevis liten aktör internationellt, men förutsättningarna för tillväxt är goda. En årsomsättning över 100 miljoner euro ser jag som fullt rimlig, säger Timo Huttunen.