23948sdkhjf

Kultplats från järnåldern hittad vid Hjulsta

Fyndet av ungefär 200 amulettringar som gjorts under de arkeologiska undersökningar som bedrivs inför byggandet av Förbifart Stockholm pekar på att det funnits en tidigare okänd kultplats nära Hjulsta.


Inför byggandet av den nya förbifarten förbi Stockholm undersöker arkeologer från Stiftelsen Kulturmiljövård sedan i somras två gravfält från järnåldern – cirka 500 före Kristus till 1050 efter Kristus – i Hjulsta, strax nordväst om Stockholm. Vid ett av dessa gravfält stötte arkeologerna på en kultplats av omfattande proportioner och omgiven av sammanlagt närmare 200 amulettringar. Så många har, enligt arkeologerna, aldrig tidigare hittats på en och samma plats.

Amulettringarna dateras till 600-700-talen efter Kristus och är 5–15 centimeter i diameter. De är tillverkade av järn och har i de flesta fall hängen som sitter på ringen, oftast i form av små yxor.

För ett par år sedan undersökte arkeologer från Statens Historiska Museum cirka 65 amulettringar i Upplands Bro kommun.
– De har ingen känd praktisk funktion utan ska nog främst betraktas som rituella föremål. De har sannolikt hanterats på ytan i samband med årstidsbundna högtider, kanske i samband med sådd säger arkeologen och projektledaren Ingela Harrysson på Stiftelsen Kulturmiljövård.

På platsen har även en bronskniv och en flintspets från bronsåldern hittats, vilket antyder att platsen varit i bruk under mycket lång tid.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094