Skattechock för småföretag
Fyra av fem nya jobb skapas i småföretag. När nu regeringens utredare föreslår att de så kallade 3:12-reglerna ska skärpas och att skatterna för småföretagen ska höjas avsevärt befarar ett närmast enigt näringsliv att resultatet blir färre jobb – inte fler.
– Entreprenörsskatten har i stort utvecklats positivt det senaste decenniet. Det har lett till fler och växande företag och ökade skatteintäkter för staten. Nu märks en hårdnande attityd mot entreprenörer och därmed en ökande oro för att denna positiva utveckling är på väg att brytas. Det vore verkligt illa för Sverige, säger Företagarnas vd Günther Mårder.
Företagarna ser med stor oro på det förslag till ny utformning av entreprenörsskatten, eller 3:12-reglerna, som nyligen överlämnades till regeringen av justitierådet Christer Silfverberg. Bedömningen är att förslaget, som innehåller kraftiga regelskärpningar och höjd skatt, skulle slå hårt mot företagandet i Sverige om det genomförs. De förändrade reglerna, som föreslås träda i kraft 1 januari 2018, skulle drabba alla fåmansföretagare, från soloföretagare till ägare med flera anställda.
– Det är i småföretagen som fyra av fem nya jobb skapas. Sverige behöver ett attraktivt företagsklimat så att unga högutbildade entreprenörer väljer att starta och utveckla sina företag här. Då är en entreprenörsskatt på rimlig nivå en central del. Höjda skatter i kombination med ökad global konkurrens riskerar att dränera Sverige på spetskompetens, säger Günther Mårder.
Företagarnas skatteexpert Annika Fritsch ställer sig också frågande till förslaget.
– Utredningen har kommit fram till att förslagen skulle öka skatteintäkterna med nära fem miljarder kronor. Från Företagarnas sida är vi mycket tveksamma till om höjda skattesatser och skärpta regler skulle ge en sådan effekt. Det vi har sett under det senaste decenniet är tvärtom att bättre villkor för entreprenörer leder till ökade skatteintäkter. Det borde regeringen ta fasta på, säger hon.
– Skärpta regler, höjd skatt och mer krångel gör det svårare att vara småföretagare. Företagare behöver inte mer krångel utan mindre, säger Annika Fritsch som befarar att skärpta regler och höjda skatter riskerar att öka den politiska osäkerheten och minska viljan att investera och anställa fler.
Även skatteutskottets ordförande Per Åsling, C, är starkt kritisk till utredningens slutsatser, trots att den ursprungligen tillsattes av Alliansregeringen.
– Den rödgröna regeringen har kidnappat utredningen och förändrat direktiven till det sämre. Syftet med utredningen av de impopulära 3:12-reglerna var att göra det enklare för småföretagarna. Efter att regeringen tog över stafettpinnen kan nu i stället över 300 000 företag drabbas av höjda skatter. Det som skulle bli enkelt blev i stället dyrt, säger Per Åsling.