Jämställd byggbod
Den jämställda byggboden finns nu som prototyp. Bakom nytänkandet står NCC och Ramirent som tagit fram en personalbod där såväl omklädning som duschning kan ske i individuella låsbara utrymmen.
Den traditionella byggboden innehåller omklädningsrum med bänkar och rader av klädkrokar, en ålderdomlig lösning som togs fram för arbetsplatser där det bara arbetade män. I dagens samhälle där även kvinnor blir en naturlig del av arbetslaget har lösningen ofta varit en extra bod, vilket dels splittrar arbetsgruppen och dels kräver mer utrymme.
Nu hävdar NCC att företaget är först i Norden med en unisexbod där alla byggnadsarbetare kan duscha och byta om i samma byggbod oavsett kön, religion, sexuell läggning, etnicitet eller fysiska handikapp.
Lösningen är individuella duschrum och omklädningsrum med individuella bås med låsbar dörr. I och med att båsens väggar inte går ända upp till taket finns fortfarande möjligheten att prata med arbetskamraterna medan man byter om.
– Det här är inte någon specialbod. Så här vill vi att personalutrymmena ska se ut på våra byggarbetsplatser så snart det är möjligt. Alla ska kunna känna sig bekväma och trygga i våra omklädningsrum, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC.
– I dag kan det uppstå oacceptabla situationer när en kvinna börjar jobba på en arbetsplats där det bara jobbar män. Hon kan få vänta till sist om hon vill duscha och klä om. En kvinnlig platschef berättade att hon fick klä om på sitt arbetsrum, men samtidigt hålla foten mot dörren eftersom den saknade lås, säger Christina Lindbäck.
Ambitionen är att de nya bodlösningarna också ska inrymma gemensam matsal, ett vilorum/bönerum samt rent allmänt erbjuda en bättre ljudmiljö än i de traditionella bodarna.
Förhoppningen är att bodarna bland annat ska bidra till ökad arbetsgemenskap, exempelvis genom att de jämställda omklädningsrummen innebär att viktiga samtal inom arbetslaget inte behöver avbrytas för att medarbetarna ska gå till olika omklädningsrum.