Cementa vill fortsätta gräva i Slite
Den gotländska kalkstenen behövs för att förse Sverige med betong. Det hävdar Cementa och meddelar redan nu att företaget nästa år kommer att lämna in en ansökan om fortsatt brytningstillstånd i Slite efter år 2021.
Betongens betydelse för det moderna samhället är svår att underskatta. Enligt Cementa används årligen runt 30 miljarder ton betong runt om i världen för att bygga bostäder, säkerställa trygg vattenförsörjning och avloppshantering, skapa stommen i energiförsörjningen och bidra till fungerande infrastruktur och mycket annat.
Även i Sverige är behovet stort, inte bara i dag utan för lång tid framåt, och då krävs även stora mängder cement som är bindemedlet i betongen. Eftersom kalksten är huvudråvaran i cement och därmed något av en nyckelkomponent i betongbyggandet är Cementas analys mycket tydlig: den kalkstensfyndighet som finns i gotländska Slite kommer under minst ett sekel framåt att spela en avgörande roll för den svenska cementförsörjningen.
Just nu förbereder därför Cementa en ansökan om fortsatt kalkstensbrytning efter 2021. I Västra brottet återstår kalksten som bedöms räcka till ytterligare tio års brytning. På File hajdar vill Cementa bryta cirka 15 meter djupare än i dag och hoppas på ett 20-årigt brytningstillstånd.
Cementa anger en rad skäl till att kalkstenen ska bryta just här. Närheten till cementfabriken är en förutsättning: korta transportvägar för frakt av stenmassor är nödvändigt av både miljömässiga och ekonomiska skäl. Täkten har redan en etablerad infrastruktur på plats. Alternativet skulle vara att ta nya stora områden i anspråk. Dessutom är stenen på den mark som Cementa en gång förvärvade väl lämpad för cementproduktion.
Företaget betonar också att cementproduktion är en mycket långsiktig verksamhet sett till de investeringar och den produktionskapacitet som byggts upp. Då krävs tidiga och tydliga besked om att råmaterialtillgången är säkrad.
För närvarande pågår utredningar som ska visa hur brytningarna kan göras med så stor hänsyn som möjligt till aspekter som geologi, vattenpåverkan, vibrationer samt natur- och kulturvärden.
Under hösten och den kommande vintern kommer samråd att hållas. Parallellt förbereds en miljökonsekvensbeskrivning som ska granskas och bedömas av Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. Under 2017 får domstolen tillståndsansökan som därefter skickas på remiss innan beslut tas.