23948sdkhjf

Frilagd sluss ska förklara läckage

För första gången i modern tid har en av Göta kanals slussar frilagts helt. Ytterligare två av kanalens slussar ska genomgå samma process – allt för att kunna fastställa varför slussarna läcker och i vilken omfattning detta sker.


Beslutet att frilägga tre slussar beskrivs som en stor, men nödvändig åtgärd. Att slussarna läcker är ingen nyvunnen kunskap. Läckage finns väl dokumenterade i skrifter från 1900-talet. Förhoppningen är att många års funderingar kring detta nu ska omvandlas till kunskap och konkreta insatser. Tanken är att frilägga tre av de mest läckande slussarna nu i vinter, Borenshult övre sluss i Motala, Hulta sluss öster om Norsholm och Duvkullen nedre sluss i Söderköping.

Läckage i slussväggarna uppmärksammas inte minst i de fritidsbåtar som drabbas av att vatten strilar över dem i slussen. Det stora problemet är dock det som sker på andra sidan slussväggen. När vattnet hittar egna sätt att ta sig fram, utanför de vägar konstruktörerna tänkt sig, finns risk för att marken undermineras. Slukhål och sättningar ökar risken för ras och kan på lång sikt äventyra slussens stabilitet.

Friläggningen görs för att förhoppningsvis ge klara besked om hur slussen är byggd och hur den tätades för 200 år sedan.

– Vi gör det här arbetet för att få svar på många av våra frågor kring varför vi med dagens tillvägagångssätt inte lyckas med tätningen av slussarna. Förutom att renovera och täta de aktuella slussarna kommer arbetet att ge oss svar som kommer till nytta för att bevara alla våra 58 slussar, säger projektledaren Anders Donlau.

Axel Hallin, geotekniker på Ramböll och expertkonsult i projektet, betonar att det är viktigt att hitta rätt metoder för att få beständighet och få konstruktionen att hålla lika länge som den hittills gjort.

– Vi har inte lyckats hitta detaljerade uppgifter i arkivmaterial eller på ritningar från när slussarna byggdes som visar hur de utförde tätningarna. Det är få moderna material som har testats och kan garantera samma livslängd, säger Axel Hallin.

Arbetet genomförs med stor försiktighet i lågt tempo. En anledning är viss osäkerhet om hur de befintliga konstruktionerna kommer att reagera när vattnet försvinner. Digitala mätningar har gjorts och linor har spänts över slussen för att direkt indikera om slussväggarna påverkas av arbetet. Allt som görs dokumenteras efter hand, bland annat för att förenkla för de generationer som ska underhålla kanalen i framtiden.

Arbetet ingår i en större satsning där närmare åtta av kanalens nio handgrävda mil ska tömmas på vatten under vintern för undersökningar och reparationer – allt för att säkerställa den framtida driften av kanalen.

Se Leveranstidningen Entreprenad 18.16
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078