23948sdkhjf

Dags att analysera olyckor i byggbranschen

Byggnadsarbetare drabbas betydligt oftare än andra yrkesgrupper av olyckor. Därför har Luleå tekniska universitet fått uppdraget att kartlägga den forskning som finns om risker i byggbranschen och närmar sig nu rapportdags.


Olyckor är dubbelt så vanliga bland byggnadsarbetare som hos andra arbetstagare, enligt Arbetsmiljöverket. Myndigheten nöjer sig inte med att konstatera faktum utan vill gärna veta varför och hoppas att Luleå tekniska universitet ska ge svaret.

– Vi genomför en analys över svensk och internationell forskning som rör risker och riskprevention på byggarbetsplatser. Den visar att det ser ganska lika ut i världen, men vissa kulturella skillnader finns. I Spanien sker till exempel fler olyckor efter lunchen, vilket kopplas ihop med alkoholintag till maten, säger Jan Johansson, professor i industriell produktionsmiljö.

Forskarna på LTU lyfter bland annat fram att det generellt saknas svensk forskning inom området. Den kunskap som kommit fram i undersökningen ger dock bra stöd till den erfarenhet som redan finns. De vanligaste olyckorna är fall på mark eller från högre höjd. Vanligt är också att saker faller ner från högre nivåer, skador vid arbete med handhållna verktyg och påkörningar av motordrivna fordon.

Faktorer som påverkar är den tidspress som ofta råder i branschen, vilket kan leda till stress på individnivå. Hur arbetet organiseras har stor påverkan på risknivån – till exempel vilken kultur som gäller, arbetssätt, attityder till säkerhet, ledarskap, arbetsvillkor och produktionskrav.

Det går att minska riskerna redan i projekteringsfasen, till exempel genom att välja byggmetoder som inte är farliga. Om farliga metoder ändå väljs, kan man i ett tidigt stadium diskutera vilka skyddsåtgärder som bör vidtas. Det är ett område där vi ser att det saknas forskning.

Andra kunskapsluckor handlar om vad underentreprenörer och svart arbetskraft innebär för säkerheten samt hur en machokultur påverkar.

– Om det finns en utpräglad machokultur slarvas det i regel med skyddsåtgärder. Det anses lite fånigt att följa alla regler.

Vår kunskapssammanställning är snart klar. Sedan är det upp till Arbetsmiljöverket att föreslå åtgärder, säger Jan Johansson.

Tanken är att trycka upp kunskapssammanställningen som ska göras tillgänglig för bland annat arbetsgivare och fackliga organisationer. Förhoppningen är att det i slutändan ska resultera i färre allvarliga olyckor inom byggbranschen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063