23948sdkhjf

Att flyga eller inte flyga...

Lagstiftarnas val att förbjuda verktyget, inte missbruket, är ungefär lika begåvat som att förbjuda knivar, internet eller bilar för att de ibland används vid kriminell verksamhet.
Om jag går upp på ett hustak och tar en bild över omgivningen är det i allmänhet ingen som bryr sig, allra minst lagstiftarna. Om jag däremot står nedanför huset och skickar upp en drönare till samma plats och tar samma bild är det plötsligt olagligt, enligt ett färskt beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen som slagit fast att all fotografering från drönare ska klassas som kameraövervakning. Därmed krävs tillstånd enligt kameraövervakningslagen – tillstånd som i praktiken bara ges för brottsövervakning och vid användning på egen inhägnad mark.

Eftersom det i princip är möjligt att även lyfta upp kameran med hjälp av en lång selfie-pinne lär väl även dessa snart bli förbjudna av samma skäl.

Rätten att fotografera är djupt rotad i Sverige och bottnar i tryckfrihetsförordningen som är en del av Sveriges grundlag och som spelat en betydelsefull roll i den lilla människans rätt att på olika sätt dokumentera omvärlden.

Redan i dag finns av integritetsskäl befogade undantag från rätten att ta en bild, vilket är reglerat i lagen och möjligheterna att beivra missbruk är goda. Därför är det synnerligen märkligt att lagstiftarna nu – i ett närmast antidemokratiskt ställningstagande – väljer att förbjuda ett verktyg som visat sig vara synnerligen användbart i en mängd olika sammanhang. Kameraförsedda drönare användas allt oftare av bland annat anläggare, byggare, mäklare, lantmätare och journalister. Drönare med kamera kan användas av räddningstjänsten för att hitta nödställda. De kan till och med användas som miniambulanser och snabbt undsätta skadade eller svårt sjuka personer och med hjälp av kameran vägleda sjukvårdspersonal på distans.

Lagstiftarnas val att förbjuda verktyget, inte missbruket, är ungefär lika begåvat som att förbjuda knivar, internet eller bilar för att de ibland används vid kriminell verksamhet.

Teknikutvecklingen skapar ständigt nya möjligheter, men givetvis ställer den också höga krav på ansvarstagande – även från lagstiftarna. När de väljer att på grumliga grunder försvåra eller i praktiken omöjliggöra användning av ny teknik har de närmast underlåtit att ta ansvar.

Enligt branschorganisationen UAS Sweden finns i dag mer än 2 000 företag som har tillstånd att använda drönare och som tillsammans omsätter mer än en miljard kronor årligen – och antalet har växt snabbt. Nu befarar organisationen att ungefär 5 000 arbetstillfällen är i fara.

När resultatet blir minskad sysselsättning, sämre produktivitet och försämrad konkurrenskraft är det väl bara den sittande regeringen som jublar eftersom den får ytterligare en möjlighet att dela ut bidrag till personer som annars hade kunnat leva på sina löner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062