23948sdkhjf

Ökad orderingång för Volvo

Trots en minskad efterfrågan på flertalet marknader redovisar Volvo CE en kraftigt ökad orderingång för årets tredje kvartal jämfört med samma period förra året – om än från en låg nivå, i synnerhet i Bric-länderna.


Volvo CE verkar på en marknad med fortsatt låg efterfrågan. Leveranserna är på samma nivå som tredje kvartalet förra året, men försäljningen är ned med tre procent. Rörelsemarginalen förbättrades något till 5,2 procent trots oförändrade volymer och ofördelaktig produktmix. Positivt är att orderingången ökade något på samtliga marknader, säger vd och koncernchef Martin Lundstedt i en kommentar till delårsrapporten.

Redan förra året störtdök den brasilianska marknaden och fallet har fortsatt i år på grund av fortsatt osäker konjunkturutveckling och låg framtidstro i näringslivet. Sett under årets tre första kvartal är det också Sydamerika som sticker ut med en orderingång som i stort sett halverats.

Martin Lundstedt kan ändå se tillbaka mot ett tredje kvartal där orderingången förbättrats på samtliga marknader – även i Sydamerika där ökningen framför allt hänförs till att försäljningen av SDLG-maskiner i Brasilien åter skjutit fart. Däremot är Martin Lundstedt långt ifrån övertygad om att lyftet är permanent.

– Vi ser ingen snar ökning i efterfrågan, säger han.

Även i Kina, som gått kräftgång en tid, anas viss ljusning även om bedömningen är att marknaden minskat med sex procent. Företaget konstaterar dock att grävmaskinsmarknaden visat positiva tillväxttal sedan juni samtidigt som marknaden för hjullastare i och för sig fortsätter minska, men i en lägre takt än tidigare. I Kina konstateras en märkbar uppgång både vad gäller varumärket Volvo (främst grävmaskiner) och SDLG. I Asien rullar det även på bra i Indien.

I Nordamerika handlar det fortfarande om en nedgång i efterfrågan på främst större maskiner, vilket inte fullt ut uppvägs av tillväxt för kompaktmaskinerna.

Den marknad som sticker ut mest är Europa där orderingången inte bara ökat under tredje kvartalet utan även under hela niomånadersperioden jämfört med motsvarande tid förra året. Då finns en fortsatt nedgång i Ryssland som största avbräcket, men även i Storbritannien har det blivit kärvare. På plussidan finns traditionellt starka marknader som Tyskland och Frankrike, men även Italien.

Förväntningarna inför det kommande året är förhållandevis blandade. Framför allt har förväntningarna på Europa skruvats ner något även om förhoppningarna om en positiv tillväxt inte räknats bort helt. I andra änden finns dels den för Volvo förhållandevis blygsamma sydamerikanska marknaden där förväntningarna skruvats upp betydligt, liksom i Kina.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11