23948sdkhjf

Pappersfritt projekt

Pappersritningarna har fått ge vika för informationsmodeller i jätteprojektet Västlänken – alla handlingar är modellbaserade. – Jag har inte en enda pärm.
Göteborg. Västlänken är ett av Trafikverkets första stora projekt utan ritningar - alla handlingar är modellbaserade.

– Konsten är att se till att konstruktören finns med i ett tidigt skede, förklarade Trafikverkets projektchef Bo Larsson på en pressträff i september.

Ett tydligt bevis på att pappersritningen faktiskt inte finns med längre levereras av Bo Näverbrant, ansvarig för system och design på Västlänken.

– Jag har inte en enda pärm, säger han.

Projektet är inne i en intensiv fas just nu.

– Nu tar vi fram förfrågningsunderlag och två entreprenader är redan upphandlade: Olskroken, som gick till Peab, och Centralen, som gick till NCC, säger Bo Näverbrant som redan ser stora nyttor med modellen, den kom till exempel väl till pass när 16 konsulter skulle samordnas.

Tanken är att modellen ska följa med genom projektets alla faser, från projektering till byggande och, om allt går som det ska, även till förvaltningsfasen.

– Jag hoppas det, kommenterar Bo Näverbrant.

Även om det dröjer länge innan det är dags att underhålla eller serva den ännu obyggda tunneln måste Trafikverket ta höjd för detta redan nu, om förvaltningen ska kunna ske effektivt måste rätt data tas fram och sättas in i modellen.

– Vi håller på att se vad vi ska begära av entreprenörerna, vilka relationshandlingar de måste ta fram, säger Bo Näverbrant.

Trafikverket äger modellen , som egentligen består av hundratals modeller, en webbaserad modell är också på gång avslöjar Bo Näverbrant som anser att ett modellbaserat arbetssätt spar både tid och pengar och att också bidrar till en högre kvalitet.

– Med en modell kan vi se hela anläggningen och inte bara vissa sektioner, säger Bo Näverbrant.

Han konstaterar att om det tidigare funnits ett motstånd hos beställaren är det nu borta.

– Det har varit ett problem att beställaren inte riktigt litat på modellen, men nu tar vi steget, säger Bo Näverbrant.

– Vi granskar inte varje streck och vi har stort förtroende för marknaden och utgår ifrån att de gör en kvalitetssäkrad produkt. Vi gör stickprovskontroller, det räcker.

Blir det lättare att lösa tekniska problem med en modell?

– Absolut, ett exempel från Västlänken är Skattehuset, vi ska schakta in under huset och med modellen kan vi lätt ta fram rätt snitt, modellen innehåller dessutom både bergmodeller, grundvattennivåer, geotekniska egenskaper med mera, säger Bo Näverbrant.

Han tror att ett modellbaserat arbetssätt kommer att bli allt vanligare, även i de mindre projekten, och konstaterar att den som trots allt vill hålla i en traditionell ritning fortfarande kan göra det.

– Om det någon gång behövs tar man enkelt fram den ur modellen, förklarar Bo Näverbrant.

FAKTA


Västlänken är en cirka åtta kilometer lång järnväg för pendel- och regiontåg.


Sex kilometer dras i tunnel under centrala Göteborg.


Fyra kilometer av tunneln dras i berg och två kilometer byggs i lera, med cut-and-cover-teknik.


Tre nya stationer ska byggas: vid Korsvägen, vid Haga och vid Göteborgs central.


Byggstarten sker 2017/2018, byggarbetena ska vara klara sex-sju år senare och sedan återstår två års installationsarbete innan länken tas i trafik 2026.


Västlänken beräknas kosta cirka 20 miljarder kronor, i 2009 års prisnivå.


Källa: Trafikverket


---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube
! :)



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062