23948sdkhjf

Dråpslag för drönare

Det har blivit allt mer populärt att mäta in entreprenader med UAS:er, obemannade små flygfarkoster även kallade drönare.   Ett besked från Högsta förvaltningsdomstolen kan dock sätta stopp för drönarna.

”Drönarna” har fått bra fart under vingarna under de senaste åren, inte minst mätbranschen har tagit till sig den nya tekniken men nu kan det bli stopp för drönare sedan Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att kamerorna är tillståndspliktiga.

Högsta förvaltningsdomstolen har i två domslut kommit fram till att det krävs tillstånd för att få använda drönarkameror. Domstolens resonemang går ut på att drönarkameran, som ska fotografera byggnader och miljöer från luften, kan användas för personövervakning även om det inte är syftet.

Högsta förvaltningsdomstolen betraktar därför kameran som en övervakningskamera och eftersom den dessutom kan riktas mot en plats där allmänheten kan befinna sig anser domstolen att kameran är tillståndspliktig, den som vill använda en drönarkamera måste därför ha länsstyrelsens tillstånd.

Högsta förvaltningsdomstolen beskriver en övervakningskamera som en kamera som kan användas för personövervakning och som inte manövreras på den plats där den är uppsatt. Domstolen gör därmed skillnad på kameror som sitter på en drönare och kameror som sitter till exempel i en bil eller på en cykel.

Drönarkameran behöver man tillstånd för (eftersom den fotograferar från luften men manövreras från marken), bil- eller cykelmonterade kameror behöver man inte tillstånd för (eftersom kameran anses vara uppsatt "inte bara helt tillfälligt" utan "återkommande").

Högsta förvaltningsdomstolen har kommit fram till denna slutsats i två domar, det ena målet är avslutat medan det andra har skickats tillbaka till förvaltningsrätten för att pröva frågan om tillstånd ska medges eller inte.

Mer läsning finns! "Vi använder drönarna till helt andra ändamål, som det känns nu har reglerna ändrats utan att att man tänkt efter". Kommentar från mätkonsult finns här .

UAS har fått stort genomslag i mätbranschen, i fjol skrev vi till exempel om hur Geosigma använder tekniken för volymberäkning, mängdreglering, dataunderlag för BIM etc. Läs mer om det här .

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Entreprenadbranschens  egen tidning!

Följ oss på  Facebook, InstagramTwitter och Youtube! :)



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062