23948sdkhjf

Grunden läggs för Solberg

I slutet av 2017 ska vindkraftsparken Solberg utanför Örnsköldsvik börja leverera el. Vägar har förstärkts och anlagts. Nu har även fundamenten till de 117 meter höga tornen börjat gjutas.


Bakom vindkraftsparken Solberg i Holmträsk, nordväst om Örnsköldsvik står Skellefteå Kraft och Fortum som tillsammans investerar närmare en miljard kronor i projektet.

– För oss är vindkraft ett prioriterat tillväxtområde. Vi har därför under de senaste åren bedrivit ett aktivt arbete med hitta lämpliga förvärvsobjekt med fokus på storskalig landbaserad vindkraft. Den har lägst nyproduktionskostnad av energislagen i Sverige och vi har stor erfarenhet av den typen av projekt. Det finns få riktigt bra vindlägen i Sverige som lämpar sig för storskalig landbaserad vindkraft så vi är glada över att ha hittat detta förvärvsobjekt, säger Hans Kreisel, koncernchef på Skellefteå Kraft.

Anläggningen kommer att bestå av 22 vindkraftverk med en total kapacitet på 75 megawatt, vilket ger en ungefärlig årsproduktion på 250 gigawattimmar. Det motsvarar en årsförbrukning av el för ungefär 50 000 hushåll.

Vindturbinerna levereras av Vestas medan Arise kommer att ansvara för projektledningstjänster för bygget. Tornen blir 117 meter höga och kompletteras med rotorer med en diameter på 126 meter. Det innebär att verket kommer att vara ungefär 180 meter högt när ena vingspetsen pekar rakt uppåt.

Fundamenten för vindkraftverken började gjutas nu i höst. Med tanke på de höga tornen och de stundtals kraftiga vindarna används så kallade gravitationsfundament med en diameter på 20 meter och med stora betongkonstruktioner som motvikt. Infästningen av vindkraftstornen sker via en bultkorg som gjuts in i mitten av fundamentet tillsammans med ungefär 50 ton armering. Varje fundament kräver ungefär 500 kubikmeter betong och tar cirka tolv timmar att genomföra.

Projektet fortskrider enligt plan vilket vi är nöjda med. Under vintern kommer transmissionsledningen på 220 kilovolt att byggas mellan Hälla och vindkraftsparken, säger Tuomo Sinisalmi, som är Fortums projektledare samt vd för Solberg.

För finskägda Fortum är Sverige ett naturligt val för investeringar i vindkraft.

– Det är en av våra största hemmamarknader och det är här vi har större delen av vår vattenkraftkapacitet, något som är avgörande för att kunna balansera vindkraftens oregelbundna produktion. Vi har ett gott samarbete med Skellefteå Kraft i Blaiken vindkraftpark och vi ser fram mot att få fortsätta vårt samarbete i Solberg, säger Kari Kautinen, koncernansvarig för Fortums investeringar i vind- och solkraft.

Morgan Andersson

Området kring Solberg kännetecknas av höga medelvindar och beskrivs som lämpligt för storskalig vindkraftproduktion. De 117 meter höga tornen kräver dock rejäla fundament för att stå pall när det blåser som värst.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08