Modern maskinfinansiering kräver specialkunskaper
Det har gått åtta år sedan den svenska försäljningen av entreprenadmaskiner nådde sin topp år 2008. Det betyder att mängder med maskiner har nått sin ekonomiska livslängd och många maskinägare står inför nyinköp. Samtidigt knackar nya finansiärer, med bakgrund inom exempelvis industrin, på dörren.
Svensk byggindustri går för högtryck. Sedan 2013 har byggvolymerna ökat konstant och med dagens gigantiska bostadsbrist och kraftigt eftersatta infrastruktur talar det mesta för att efterfrågan på bygg- och anläggningstjänster kommer att fortsätta stiga något eller några år till.
Utvecklingen avspeglas även i maskinförsäljningen. Efter ett par års vikande siffror innebar 2014 något av en brytpunkt med kraftigt ökad försäljning av nya maskiner i Sverige. Sett till antalet sålda maskiner gick försäljningen visserligen tillbaka något under 2015, men då det samtidigt var en märkbar förskjutning från små till större maskiner talar de flesta leverantörer om 2015 som ett starkt år – och det mesta pekar på att 2016 blir ännu bättre.
Dagens goda byggkonjunktur , som bland annat minskar maskinägarnas och finansinstitutens oro för nyinvesteringar, är en anledning. Ökat miljö- och säkerhetsmedvetande hos maskinentreprenörerna och deras kunder är en annan. Men något som förmodligen kommer att påverka försäljningen minst lika mycket är att en entreprenadmaskins ekonomiska livslängd brukar beräknas till åtta-nio år, vilket innebär att det nu är hög tid att byta ut de maskiner som köptes under toppåret 2008.
Inte minst för de mindre maskinentreprenörerna kan det dock finnas en svårighet som måste övervinnas – finansieringen. Kostnaden för de maskiner och de redskap som behövs är ofta svår att täcka med intjänade medel. Därmed kräver köpen vanligtvis någon form av extern finansiering. Många leverantörer har etablerade kontakter med företag som på olika sätt mer än gärna bidrar med råd och dåd, men utbudet av finansiärer blir allt bredare och med ursprung som vid en första anblick kanske inte verkar helt självklara.
Bland nykomlingarna finns Siemens Financial Services som beskriver sig självt som en specialistfinansiär med bakgrund inom industrin. För flertalet svenskar dras kanske likhetstecken mellan industrijätten Siemens och hushållsartiklar som vanligtvis finns i kök och tvättstugor. Företaget som grundades för snart 170 år sedan av Werner von Siemens har dock betydligt fler strängar på sin lyra.
I Sverige medverkade företaget exempelvis vid elektrifieringen av Stockholms slott redan 1885 liksom vid elektrifieringen av Malmbanan. På senare tid kan nämnas leveranser till Lillgrunds havsbaserade vindkraftpark och den pågående ut- och ombyggnaden av två transformatorstationer som ska säkra framtida elleveranser till Öland. Koncernens bredd visas också av att företaget fått i uppdrag att leverera fem lok till Hector Rail, lok som ska användas för transport av timmer mellan Sverige och Norge. Det omfattande produktutbudet har under alla år också resulterat i stor kreativitet vad gäller finansiering.
– En viktig strategi för koncernen är att integrera teknik och ekonomi och under hela sin historia har Siemens stött lanseringen av produkter med innovativa finansieringslösningar, säger Gunnar Skagerlind, försäljningschef för industrisektorn i Norden på Siemens Financial Services (SFS) .
– Siemens Financial Services startade i Sverige 1995 som ett finansbolag med uppdraget att stödja Siemens produktförsäljning med finansiella lösningar till kunder och samarbetspartners. Under åren har vi följt Siemens produkt- och marknadsutveckling, men också breddat vår verksamhet till att även jobba med tredjepartsleverantörer och utrustning i för Siemens relevanta segment som entreprenad, transport och industri. Syftet har hela tiden varit att stötta Siemens marknader, slutkunder och samarbetspartners. Som exempel sitter det Siemens-komponenter i många av dagens entreprenadmaskiner, säger Gunnar Skagerlind.
Enligt Gunnar Skagerlind är SFS etablerat på allvar i entreprenadmaskinsmarknaden i Sverige och Finland sedan 2013 och befinner sig i stark tillväxt. Han betonar också att utvecklingen känns igen även i andra branscher.
– Specialistfinansiärer finns numera inom flera olika industrier och intresset för aktörer med en expertis inom industrin som kan erbjuda finansieringslösningar som möter den enskilda verksamheten har ökat allt mer, säger Gunnar Skagerlind.
En förutsättning för det Gunnar Skagerlind kallar en specialistfinansiär i entreprenadbranschen – och som han anser att SFS lever upp till – är nära kontakt med bygg- och maskinentreprenörer för att kunna förstå sektorns cykliska miljö och dess utmaningar.
– Specialistfinansiärer ska även kunna ta hänsyn till teknikuppdateringar och uppskatta vilka besparingar en uppdaterad eller ny utrustning kan medföra verksamheten.
– Att utnyttja och erbjuda det bästa inom teknisk effektivitet och kapacitet är avgörande för en konkurrensutsatt industri som entreprenad. Som specialistfinansiär har SFS möjlighet att erbjuda skräddarsydda finansieringslösningar och hjälpa företag att investera i nödvändig och modern maskinutrustning, även när tillgång till finansiering visar sig vara en utmaning från traditionella finansieringskällor.
– SFS gör en individuell bedömning av varje kund, men det som skiljer oss från mängden är att vi inte enbart fokuserar på ett företags finansiella ställning utan har ett mer holistiskt synsätt vid bedömningen av kreditrisk.
Gunnar Skagerlind förklarar detta med att SFS som del av en industri- och teknikkoncern med goda kunskaper inom entreprenad, tillskansat sig en omfattande förståelse för hur utrustning och teknikutveckling kan förändra arbetssätt och medverka till besparingar och effektivitetsvinster. Den kunskapen vägs in vid bedömningarna.
– Vi kan även noggrant utvärdera risker samt uppskatta framtida utrustningsuppgraderingar, vilket ger ett effektiv erbjudande med optimerad prissättning, lovar Gunnar Skagerlind.
Han betonar också att koncernens kombination av mångårig erfarenhet inom entreprenad och infrastrukturens uppbyggnad, tillsammans med stor kunskap inom finansiering av entreprenadmaskiner och de utmaningar som möter sektorn medverkar till att SFS kan erbjuda finansieringslösningar som möter den enskilda entreprenörens specifika behov.
– Medan traditionella finansieringskällor ofta drivs av räntefinansiering, lägger SFS fokus på den enskilda verksamheten samt behov och utmaningar som förväntas inom branschen.
Gunnar Skagerlind betonar att målet är att hitta en kundanpassad finansieringslösning till alla, oavsett storlek och oavsett om kunden föredrar hyreslösningar, operationell eller finansiell leasing, avbetalningsköp eller något annat.
– Vid finansieringsmetoder som leasing och hyresavtal kan man betala för utrustningen över en i förväg bestämd finansieringsperiod och behovet av ett stort initialt utlägg blir mindre. Betalning kan ske via månatliga avbetalningar så länge utrustningen har operativt värde för verksamheten. Används en fast räntebas påverkas dessutom inte kostnaderna av att räntan förändras under kontraktstiden.
– Investeringen blir lättare att planera och SFS har möjlighet att garantera restvärden på utrustningen för att erbjuda kunden hög flexibilitet och minimal risk i investeringen. Det betyder att entreprenören inte har någon restvärdes- eller värdeminskningsrisk.
Samtidigt kan rörelsekapitalet behållas och i stället användas för andra driftkostnader, som att exempelvis anställa mer personal.
– Finansieringen kan även täcka kostnader för installation, underhåll, service, uppgraderingar och utbildning. Förutom en utökad tillgänglig finansieringsvolym har entreprenören också möjlighet att agera snabbt och utnyttja marknadsmöjligheter med kvick- och enkelheten i finansieringsbeslutet och arrangerandet av finansieringsplanen.
– Siemens tillhandahåller även avbetalning, vilket innebär att kunden gör avskrivningarna på utrustningen, men som också kan innebära lägre flexibilitet jämfört med modernare finansieringsformer. Kundräntan är inte alltid det avgörande för kunden utan det är helheten i affärsstrukturen som är det viktiga, säger Gunnar Skagerlind.