23948sdkhjf

Ny Brokk bryter bättre

Brokk 110 fick världspremiär på Demcon, med 15 procent mer kraft i hammaren och med företagets nya elsystem utlovas mer produktivitet, smartare servicelösningar och mindre slitage.

Brokk lanserade en helt ny maskin på årets Demcon, Brokk 110 ska ersätta Brokk 100 och trots att den inte går i produktion förrän i december fick den världspremiär i Upplands Väsby redan i slutet av september.


– Det var dags för en översyn, säger Eva Skinner, marknadschef på Brokk.


Brokk 100 introducerades 2012 och går nu i pension. Efterträdaren ska överglänsa föregångaren på flera punkter, servicelösningarna ska till exempel vara smartare och de dagliga kontrollerna ska kunna göras utan att huven tas av.


Brokk 110 har också fått företagets nya design och uppges ha ett övertag gentemot äldre modeller även på produktivitetssidan.


– Den har 15 procent mer kraft i hammaren jämfört med Brokk 100, 50 procent mer om man jämför med Brokk 90, säger Eva Skinner.


Den nya modellen är den andra efter Brokk 280 och dieselmaskinen 120d att få Brokks nya elsystem Smart Power, ett system som bland annat ska innebära att maskinen hanterar strömkvaliteten bättre.


– 110 är den första volymmaskinen som får systemet, säger Brokks vd Martin Krupicka.


Det nya elsystemet uppges vara frukten av flera års arbete och Brokk har stora förhoppningar på vad det ska leda till. Tanken är att maskinen ska kunna leverera även om strömförsörjningen är ”svajig”, maskinen mäter också av hur den mår, när behov uppstår kan den därför trycka på mer eller dra ner, förklarar Martin Krupicka.


– Den kör inte på tills det ”klipper”, som andra maskiner, den blir inte överhettad och det innebär också att det blir mindre slitage på de hydrauliska och elektriska komponenterna och en längre livslängd.


– Det är ett helt nytt elsystem i grunden och det gör att maskinen blir så pass mycket bättre än andra på marknaden, säger Martin Krupicka.


Eva Skinner tillägger att maskinen kan köras på både 16 och 32 ampere, en annan fördel är arbetsrotationen på 360 grader.


– Det går alltså att arbeta på riktigt hela vägen runt, kommenterar hon.


Många av komponenterna i den nya maskinen är Brokk-unika, förklarar Martin Krupicka.


– Maskinerna utsätts för mycket, både G-krafter, vibrationer, smuts med mera.


– Därför finns det nästan inga standardkomponenter i maskinen.


En del leverantörer drog sig ur när utmaningen visade sig vara för stor och Brokk har därför tagit fram egna konstruktioner.


– Det kanske ser ut som standardkomponenter men det mesta är modifierat på något sätt, säger Martin Krupicka.


Han konstaterar till exempel att maskinens kretskort är Brokkunikt.


– Maskinen är dessutom nästan helt kabelfri.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube
! :)



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079