23948sdkhjf

Swecon satsar på utbildning

Swecon satsar mer på utbildning, företaget har ett helt nytt affärsområde med fokus på utbildning både för kunder, lärare, nya förare etcetera. – Maskinerna blir allt mer komplexa, för att få ut den fulla potentialen krävs utbildning.

Fällfors. Swecons Eco operator-utbildning har några år på nacken nu och företaget utvecklar nu konceptet och satsar ännu mer på utbildning.


– Det är ett nytt affärsområde, vi har nyanställt personal och breddar kursutbudet, säger Fredrik Rigö, Swecons marknadskommunikationschef.


Utbildning har blivit ett konkurrensmedel, de maskiner som finns är bra och den som vill optimera produktionen måste därför titta på andra faktorer, att välja rätt skopa eller rätt däck kan ha stor betydelse, att gasa i rätt läge och att lägga upp arbetsplatsen på ett effektivt sätt kan betyda både minskade bränslekostnader, eller, för den delen ökade bränslekostnader men en effektivare hantering.


– Ska man kunna ge det lilla extra handlar det om att göra rätt saker med materialet, säger Martin Karlsson, utbildare och anläggningsingenjör.


– Behovet ökar, maskinerna blir allt mer komplexa, för att få ut den fulla potentialen krävs utbildning, säger Hans Olofsson, som ansvarar för Swecons riksavtal.


Swecon konstaterar att de ibland fått in maskiner för reparation men där det senare visat sig att det inte alls var fel på maskinerna, de hade hanterats fel.


– Man kanske kör maskinen som man kört tidigare maskiner, men det kanske krävs andra saker på de nya maskinerna, säger Fredrik Rigö.


Swecons Eco operator-utbildningar har funnits sedan 2009, i fjol utvidgades utbudet och specialiserades, nu kan man gå kurser inriktade på industri, produktion och anläggning och intresset under det gångna året har varit stort, särskilt på bergtäktssidan, förklarar Martin Karlsson.


– Det kommer mer och mer även på entreprenadsidan, beställarna ställer ofta krav på sparsam körning.


Han räknar med att Swecon kommer att utbilda 600 personer per år.


– 2015 var det 400 och vi är uppe i 310 redan nu och kommer nog att slå siffran 600 2016.


Inom affärsområdet ryms också andra typer av utbildningssatsningar, ett upplägg innebär att Swecon åker ut till arbetsplatsen, studerar maskinernas arbete, registrerar pallhöjder, skoprörelser, ramplutningar med mera, tar bilder och analyserar de data som maskinerna – åtminstone om de är Volvo – levererar. På så vis ska man förhoppningsvis få en bild av vad som kan förbättras


– Vi ska inte lära förarna att köra, det kan de redan, kommenterar Martin Karlsson.


Genom att se hur förarna gasar, bromsar och varvar upp ska Swecon förhoppningsvis kunna se ett mönster, kunskapen vidarebefordar de sedan till förarna vid ett teoripass.


– Vi kan till exempel råda dem att gasa mer, eller att använda en mindre skopa, säger Martin Karlsson.


– Vi vill hjälpa kunderna att minska tomgången och öka den aktiva tiden.


Skopvalet är av stor betydelse och det lönar sig faktiskt inte alltid att ta ta den större skopan och åka färre gånger.


– Två stora skoplass kan vara mindre effektiva än tre lagom stora, lastar man för mycket i skopan kanske maskinen får stå och gunga och det tar dubbelt så lång tid, säger Martin Karlsson.


Att optimera arbetsplatsen är också viktigt, hur arbetsvägarna dras kan innebära mycket, 20 meter hit eller dit spelar faktiskt roll.


Förarna är ofta mycket välvilligt inställda till den information analyserna ger.


– Svenska förare är nyfikna och tycker att det är roligt, säger Martin Karlsson.


En uppföljning görs efter tusen timmar, samma data laddas ner och jämförelsen brukar utfalla positivt, uppger Martin Karlsson.


– Sedan tar vi ett möte och går igenom rapporten.


Utbildningssatsningen innebär också flera olika samarbeten, Swecon samarbetar bland annat med Tya (Transportfackens yrkes- & arbetsmiljönämnd), Byn (Byggnadsindustrins yrkesnämnd) och Nackademin.


– Vi vill ha nöjda kunder, det här är ett sätt att utnyttja det unika med oss och med Volvo, vi kan nå ut bredare och gör något ingen annan kan göra, säger Martin Karlsson, som aviserar fler nya utbildningar, bland annat en för vältförare.


Visste du att ett 30-tal Volvomaskiner placerats ut på gymnasieskolor sedan i fjol? Läs mer här (klicka på länken).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube
! :)



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083