Mer gjort i smart fabrik
Skellefteå. Under de senaste åren har Brokk sett över sin produktion i Skellefteå, ett arbetssätt enligt lean har introducerats.
– För Brokk handlade det om överlevnad, de senaste åren har vi vuxit men vi har också fått konkurrens, och vi kunde inte fortsätta att agera som ett litet företag – vi kom till ett vägskäl där det gällde att ändra våra system och processer eller gå under, säger platschef Staffan Larsson.
Förändringsarbetet drogs igång 2013 genom att identifiera ett antal utmaningar. Brokk kom fram till att målet var att leverera hög kvalitet, hantera den allt högre komplexiteten, att bli flexiblare och att öka produktiviteten – både när det gällde produktionen och administrationen.
– Kunderna i dag vill ha bra kvalitet och snabba leveranser – de vill kunna ringa i dag och få en maskin i morgon, konstaterar Staffan Larsson.
Det handlar framförallt om att jobba smartare, inte att jobba snabbare, förklarar han.
– Man ska inte springa arslet av sig utan få bort slöseriet.
Målet var att minska ledtiderna från beställning till dess att varan är både levererad och betald, utan att göra misstaget att kapa den värdeskapande verksamheten.
– Det kan handla om att man producerar för mycket eller att man har för stora lager som i sin tur genererar onödiga flyttar och transporter.
Ett annat misstag är att inte använda den kompetens som faktiskt finns på bygget.
– Det som var värst för oss var att vi producerade för mycket, därför införde vi dagliga styrningar så att vi fick koll på vad vi producerar, vi fick därmed även mindre stress och bättre problemlösning.
Ordning och reda har också varit ett viktigt verktyg. Genom att röja upp i fabriken har man frigjort ytor som istället används för materialhantering, tanken är att det alltid ska finnas material tillhanda, utan att överfylla depåerna. Det ska också stå klart var materialet finns, för att minska ”springet” när de anställda ska hämta på olika ställen.
Standardiserade processer ska underlätta produktiviteten. Den tidigare stationsmonteringen har därför ersatts av ett flöde där maskinerna passerar tre stationer och där förmonterade delar dockas in i flödet enligt ett uppgjort schema.
– Det tar tre dagar att ta sig igenom stationerna, sedan ska maskinen programmeras och testköras, säger Staffan Larsson.
Specialutrustade maskiner tar längre tid att få fram.
– En standardmaskin vet vi hur den ser ut, en specialmaskin tar längre tid, det börjar med en konstruktionsdiskussion och sedan ett konstruktionsarbete.
För en standardmaskin ska det normalt sett ta fem dagar från noll till dess att den står på pall, den genomsnittliga produktionstiden på sex veckor per maskin har därmed minskats till två.
– Vi har en takt på i snitt två maskiner per dag, säger Staffan Larsson.
Han anser att det nya systemet eliminerat de gamla flaskhalsarna, eventuella nya ska dessutom vara lätta att identifiera.
– Vi har ledtider på en dag till tre veckor, beroende på hur beställningen ser ut, säger Staffan Larsson, som konstaterar att det framförallt handlar om att tänka efter före.
– Lean är inte rocket science, det är sunt bondförnuft i organiserad form.
Brokk fyller 40 i år, läs mer om den lilla rivningsrobotens resa här (klicka på länken).
Vill du i stället läsa om hur Brokken föddes klickar du här så får du veta hur rivningsentreprenören Per-Martin Holmgren & Company fick idén 1976 när de rev inne på Rönnskärsverken.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube ! :)