23948sdkhjf

Mätbranschen drabbas av drönarförbud

Nya regler ska styra upp okynnesfotandet med mindre drönare. Även de yrkesmässiga mätplanen drabbas dock av restriktionerna, trots att de flyger på betydligt högre höjder.

Mätkonsulterna har haft god nytta av så kallade UAS-plan de senaste åren, obemannade små flygfarkoster utrustade med kameror kan täcka in stora ytor och leverera högklassig information om till exempel volymer och höjder.


I oktober slog Högsta förvaltningsdomstolen fast i två domar att det ska krävas tillstånd för att använda så kallade drönare eftersom de anses vara övervakningskameror, ett besked som som har inneburit en viss osäkerhet i branschen.


– Vi är avvaktande och söker svar, säger Andreas Blomberg, mätingenjör på Gävle Mätkonsult.


Han konstaterar att de flygningar han gör med UAS ofta sker på avspärrade platser på privat mark, det kan till exempel handla om att mäta in ett grusupplag eller göra en lagerinventering på platser dit allmänheten inte har tillträde och därmed undantaget från tillståndsplikten.


Det är dock inte uteslutet att en del flygningar måste utföras på eller nära allmän plats, till exempel på ett vägbygge i eller nära ett bostadsområde. Och då krävs alltså tillstånd från länsstyrelsen.


– Men vi vet inte hur lång tid det tar att handlägga ett sådant ärende och det är inte ens givet att det går att få tillstånd, risken finns att det tar riktigt lång tid och arbetet blir mycket mer svårplanerat, säger Andreas Blomberg.


Han efterlyser tydligare svar.


– Det är ju en tolkningsfråga, vi vill ha ett tydligt besked om vad som gäller och har vänt oss till både Transportstyrelsen och Datainspektionen men inte fått svar.


Andreas Blomberg håller med om en del av de drönare som finns behöver regleras, han anser dock att mätningsflygningar där geodata samlas in för att skapa en karta eller koordinater för beräkningsunderlag inte kan jämföras med flygningar där man enbart fotograferar.


– Tillstånden borde kanske anpassas i sitt grundutförande så att verksamhetsutövare har lättare att driva sin rörelse, säger han.


– Vi kan inte flyga aldrig lägre än på 80 meters höjd med vårt system och det finns inte en chans att man kan urskilja en person på bilderna – det går knappt att urskilja en bil.


Andreas Blomberg skulle gärna se att det räcker med ett grundtillstånd som införskaffas när man köper utrustning för mättekniskt bruk.


– Vi använder drönarna till helt andra ändamål, som det känns nu har reglerna ändrats utan att att man tänkt efter.


UAS har fått stort genomslag i mätbranschen, i fjol skrev vi till exempel om hur Uppsalaföretaget Geosigma använder tekniken för volymberäkning, mängdreglering, dataunderlag för en BIM-modell med mera, med mera. Läs mer om det här.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube
! :)



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063