Peab fortfarande störst
För sjunde året i rad toppar Peab Sveriges Byggindustriers lista över byggföretag med störst nettoomsättning på den svenska marknaden. Bland de 50 största företagen redovisas en omsättningsökning på sju procent, till stor del tack vare ökat bostadsbyggande.
Tillväxten i svensk byggindustri fortsätter. När Sveriges Byggindustrier nu presenterar listan över de byggföretag med störst nettoomsättning i Sverige under 2015 visar det att uppgången bland de 50 största företagen nådde sju procent, vilket innebar ett sammanlagt lyft från 166,1 till 177,6 miljarder kronor.
– Det är relativt stabilt bland de största byggföretagen. Det är sjunde året i rad som Peab toppar listan och de tre största företagen har legat där under en längre tid. Samtidigt ser vi flera större förändringar längre ner i listan. I år återfinns exempelvis fyra nykomlingar bland de 30 största företagen. Över tid finns också en tendens att de medelstora företagen ökar sin omsättning mer än största företagen, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.
Peab skuggas i vanlig ordning av Skanska och NCC. De tre företagen har lagt beslag på pallplatserna sedan 1997 då Siab och NCC slog sina påsar ihop. Förra året nådde de tre företagen tillsammans en volym på drygt 100 miljarder kronor. Det motsvarar ungefär 58 procent av totalsumman, vilket ligger i nivå med 2014.
Enda nykomlingen på tio-i-topplistan är Serneke som tagit sig in på åttonde plats med en nettoomsättning strax över tre miljarder kronor. Det kan jämföras med de tre toppföretagen som alla tre ligger mellan 32 och 37 miljarder kronor.
Ut från tio-i-topp åker Lemminkäinen som efter försäljningen av Rekab Entreprenad rasat från nionde till 27 plats. Rekab glider för övrigt direkt in på plats 26. Även Strabag tappar på rankingen. Så sent som 2013 låg företaget på plats åtta, men hamnade förra året på plats 21.
Tre företag har å andra sidan skjutit i höjden rejält. Det är Derome Hus (+98 procent), Serneke Group (+73 procent) och Besqab med 66 procents ökning. Inte minst är det den ökade efterfrågan på bostäder som bidragit till den kraftiga volymökningen.
Johan Deremar lyfter fram en intressant iakttagelse ur alla siffror, nämligen att antalet anställda i princip är oförändrat trots att nettoomsättningen ökat med så pass mycket som sju procent.
– Det finns flera möjliga förklaringar till det. En kan vara att det rör sig om produktivitetsförbättringar, det vill säga att företagen producerar mer med samma eller mindre mängd personal. En annan möjlig förklaring är att det blir vanligare att man anlitar mindre underentreprenörer i stället för att anställa mer personal. Ytterligare en förklaring kan vara utformningen och tillämpningen av branschens kollektivavtal. Denna trend borde inbjuda till en bred diskussion om hur byggavtalet kan göras mer attraktivt för både företag och anställda, säger Johan Deremar.