Nätet allt viktigare för auktionsgigant
Den kanadensiska auktionsgiganten Ritchie Bros fortsätter sin aggressiva tillväxtstrategi genom bland annat förvärv av konkurrerande verksamhet. Tidigare i år har företaget förvärvat Mascus och Petrowsky Auctioneers. Nu är det dags för Iron Planet.
Även om auktionsgiganten Ritchie Brothers allt sedan starten 1958 huvudsakligen baserat sin verksamhet på klassiska ”på platsauktioner” har den försäljning som skett via nätet ökat markant. Maskinerna samlas inför auktionerna på i första hand någon av företagets 45 permanenta auktionsanläggningar fördelade på 19 länder runt om i världen. I samband med auktionerna utnyttjas dock internet för att både sprida information om maskinerna och göra det möjligt för praktiskt taget vem som helst runt om i världen att aktivt delta i auktionerna i realtid.
Både Mascus och Iron Planet är starka uppstickare som utnyttjat digitaliseringen till att hitta alternativa modeller för att skapa kontakt mellan säljare och köpare. Gemensamt för samtliga tre aktörer är att det rört sig om handel med begagnade fordon och maskiner för i första hand entreprenadverksamhet.
Petrowsky Auctioneers påminner i stor utsträckning om Ritchie Brothers och har ungefär samma upplägg där på platsauktioner dominerar, kompletterat med nätuppkopplingar för att möjliggöra deltagande i auktionerna on line. Det nästan 40 år gamla företaget drog förra året in motsvarande cirka 420 miljoner kronor på sina auktioner – i första hand från en fast auktionsplats i North Franklin i Connecticut.
Petrowsky har sin huvudsakliga målgrupp i New Englandområdet och Ritchie Brothers stärker nu sin närvaro i regionen och har försäkrat sig om att kunna använda auktionsplatsen även i fortsättningen och att personalen i det förvärvade företaget följer med i köpet.
Förvärven av Mascus och Iron Planet innebär givetvis att svåra konkurrenter på den internationella marknaden försvinner, men ger också köparen värdefull kunskap om tänkbara köpare och säljare, maskiner och inte minst digitala tjänster, vilket ger en värdefull breddning av de tjänster som erbjuds kunderna.
Vid inköpstillfället hade Mascus ungefär 3,2 miljoner besök på hemsidan varje månad. Samtidigt fanns runt 360 000 maskiner, redskap, tillbehör och annat listade för försäljning. Utvecklingen från en blygsam start i Sverige och Finland för 15 år har onekligen gått snabbt.
Ritchie Brothers intresse för Mascus klargjordes i samband med förvärvet då företagets vd Ravi Saligram förklarade att Mascus lyckats skapa både en väletablerad och lojal kundkrets och starka affärsverktyg som tagits emot med stort förtroende av såväl återförsäljare som andra maskinhandlare.
Förvärvet av Iron Planet hamnar dock på en helt annan nivå. Företaget har växt snabbt under senare år och nådde 2015 en nätförsäljning kring 6,7 miljarder kronor. Och 2016 har börjat betydligt bättre.
– Förvärvet är ett logiskt steg i vår strävan att bredda vårt utbud, öka vår globala närvaro och förstärka långsiktiga kundrelationer. Tillsammans med Iron Planet bygger vi ett företag som kan erbjuda kunder över hela världen ett stort urval möjligheter att sälja, köpa eller lista utrustning både på fasta platser och on line, säger Ravi Saligram.
Och att försäljningen via nätet tenderar att öka – och det snabbt – framgår av Ritchie Brothers uppgift om att de båda företagen tillsammans nådde en sammanlagd nätförsäljning kring 25 miljarder kronor under det senaste året. Det torde vara mer än hälften av företagens sammanlagda försäljning, men ger hur som helst en placering bland världens 50 största företagsinriktade nätbutiker. Om tidtabellen håller kommer de båda företagen att slå sina påsar ihop under första halvåret 2017.
Samtidigt inleds då också ett samarbete mellan Ritchie Brothers och Caterpillar – av samma typ som Caterpillar har i dag med Iron Planet. Den amerikanska maskinjätten kommer att i första hand använda Ritchie Brothers vid maskinauktioner oavsett om de sker på plats eller on line.
I gengäld får Caterpillar något av en gräddfil till prioriterade auktioner, mjukvaror och andra värdeskapande tjänster. Avsikten är att förenkla och snabba på kommunikationen mellan de aktörer som tar del i handeln med Caterpillarmaskiner. Inledningsvis sträcker sig samarbetsavtalet över fem år.