Den röda, den svarta och den gula
Timrå. Sollefteåentreprenören Björn Kåren har inte svårt att skilja sina maskiner ifrån varandra, hans maskinpark består av en svart, en röd och en gul hjullastare.
När Leveranstidningen Entreprenad träffar honom har han lämnat Sollefteå, åtminstone tillfälligt. Alla hans maskiner går för närvarande på ett jätteprojekt i Timrå, SCA investerar 7,8 miljarder kronor i Östrands massafabrik, en helt ny anläggning ska stå klar i oktober 2018 och tanken är att fördubbla produktionskapaciteten, från 430 000 ton till 900 000 ton och ge SCA världens största produktionslinje för blekt barrsulfatmassa.
Björn Kårén och hans färgglada maskiner kör för Skanska vid Östrandsfabriken.
– Det blir mycket materialhantering, vi servar också de andra maskinerna, Skanska har nog närmare 20 enheter på plats just nu.
Han kom till Timrå i februari och räknar med att jobba fram till jul.
– Sedan kan det bli mer också, det är ett löpande partnerskap.
Östrandsjobbet skiljer sig en hel del från hans tidigare uppdrag men han tvekade inte när en gammal uppdragsgivare erbjöd honom jobbet.
– Jag vill gärna ha längre uppdrag men det är första gången jag jobbar på en industri, det har varit mest vägar, järnvägar och en del vindparker tidigare.
Det egna företaget Kåréns Maskin har 15 år på nacken vid det här laget. Han började att köra åt andra och köpte sedan loss den hjullastare han använt - en ett år gammal Volvo L70D.
Sedan dess har det blivit många vändor på de stora infrastrukturprojekten i regionen, Botniabanan och Ådalsbanan är några exempel på järnvägsjobb och vägjobben har avlöst varandra.
– Vi jobbade länge med Gålsjövägen, den har gjorts om hela vägen från Sidensjö till Grillom, säger Björn Kårén.
Den där första maskinen fick hänga med de tre första åren, sedan byttes den ut mot en fabriksny Volvo hjullastare.
– En helt vanligt Volvo, kommenterar Björn Kårén.
Några år senare blev hjullastarna han köpte inte riktigt lika ”vanliga”. Det hela började 2013, ett stort vindkraftsuppdrag pockade på och han måste anställa en förare till.
Tommy Svensson från Sollefteå stegade in i firman och behövde förstås en maskin han också. När Björn Kårén gav sig ut och shoppade den här gången valde han bort standardlösningarna.
– Jag ville ha maskinen precis rätt, kommenterar han.
Det första specialbygget såg dagens ljus 2013 och steg ett var att byta färg.
– Originalfärgen är för dålig, jag tyckte det måste gå att göra något bättre och lät blästra bort den gula färgen, sedan lät jag en firma måla den med en epoxilack.
Att ersätta den gula färgen med en annan gul färg var för tråkigt, så han slog till med svart och när hans Volvo L90G – målad i svart metallic och försedd med drösvis med extrautrustning – var klar fick den sin beskärda del av uppmärksamhet på de ångermanländska vägarna.
Ett par år senare var det dags igen, han skulle byta ut en äldre maskin och ytterligare en ny hjullastare, en Volvo L90G, levererades från fabriken i mars 2015. Det krävdes dock ytterligare ett drygt halvårs arbete innan Björn Kårén var nöjd med sin investering och den maskin som då stod klar överträffade på många sätt sin svartglänsande företrädare, den blev också röd i stället för svart.
– Det känns som om det är mera rätt med rött för mig så nästa gång fick det bli rött, kommenterar Björn Kårén.
Den pärlemorröda maskinen sticker ut på flera sätt, hela maskinen är klarlackad och har försetts med 17 LED-lampor och sex xenonljus. Andra påtagliga förändringar är de röktonade rutorna, de pulverlackerade fälgarna och det specialtillverkade högglanspolerade och rostfria avgasröret – storlek större. Inte ens de mindre detaljerna har glömts bort– till exempel har tändningsnyckeln fått samma pärlemorröda kulör som maskinen.
Det är dock inte bara det yttre som skiljer den rödskimrande hjullastaren från andra lastmaskiner. Hjullastaren är extraviktad med en elektrisk kompressor, den har fått ett redskapsfäste och oberoende hydrauluttag bak, andra finesser är GPS-styrning, ställbart tryck för hydrauliska redskap och GSM-styrd dieselvärmare.
Inne i hytten finns en skinnklädd stol med inbyggd fläkt och en extra baslåda, maskinen har också fått tre kameror, VBG-drag och två styrspakar med tolv funktioner.
Björn Kårén har också satsat mycket på arbetsutrustning, till exempel sandspridare, bakriv med fem tänder samt hyvel- och sidovinge.
– Det blev mycket special, mycket är sånt man brukar ha men baklyften är unik, kommenterar Björn Kårén.
Det fanns liknande produkter på marknaden, men han hittade inget han tyckte var riktigt bra.
– Det som finns är leksaker, jag behövde bättre grejer.
Han bekostade därför en egen konstruktion.
– Jag tänkte ut vilka funktioner jag ville att lyften skulle ha och tog in en konstruktör som fick ta fram ritningar, sedan fick en firma i Vemdalen bygga den.
Med baklyften kan han använda redskap både bak och fram på maskinen.
– Det blir kostnadseffektivare, till exempel om man ska köra långa sträckor i skogen kan man ploga fram och sanda bak, och slipper köra två gånger.
Företagets senaste stjärna är en originalgul Volvo L90H, när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på har den varit i tjänst i nästan två månader.
– Jag fick köpa in den när det blev mer att göra på det här jobbet, säger Björn Kårén.
Uppdraget i Timrå pockar på, förutom den nya maskinen har han anställt ytterligare en Sollefteågrabb – Henrik Kjellström, och Björn Kårén räknar nu in två anställda och tre maskiner i firman.
– Jag har alltid velat öka så det är bara roligt, säger han.
Det var bråttom när den gula maskinen skulle levereras, och den har därför inte hunnit få sin specialbehandling.
– Vi fick ta in den innan den var färdigutrustad så den åker till Swecon varje fredag och utrustas allt eftersom, kommenterar Björn Kårén.
På schemat står till exempel att ändra hydrauliken så att flödet blir ställbart, att göra maskinen pärlemorröd står också på att-göra-listan.
– Den ska bli röd den med men vi får se när vi får tid att göra det, säger Björn Kårén.
De tre maskinerna skiner i rött, svart och gult där vid massafabriken i Timrå och Björn Kårén hoppas kunna köra dem riktigt länge.
–När jag var ensam på firman körde jag maskinerna i ungefär fyra år innan jag bytte, jag vill ha ut lite mer av de här eftersom de är så pass dyra i byggnation, kanske 6-7 år eller 12 000 timmar.
Baklyften kommer han förstås att flytta över till efterträdaren när den dagen kommer.
– Den är elstyrd så det är bara att lämna den ”i ett redskap”.
Det har varit fullt upp i Timrå i sommar och takten lär inte mattas av – projektet fortsätter i flera år och Björn Kårén hoppas och tror därför att det inte kommer att bli lika mycket tid över för snöröjning i vinter som förr om åren.
– Men det är jag bara glad för i så fall, ler han.
Hemma i Sollefteå finns familjen med en treårig son, och inga snöröjningsjobb i världen klår det.
– Jag vill hem själv numera och försöker se till att jag jobbar mer på sommaren och är hemma mer på vintern.
————————————————————————————————
Entreprenadbranschens egen tidning!
Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.