Yanmar växer – även i Sverige
I tio år har Wiklund Trading representerat Yanmar i Sverige. Det japanska företaget befinner sig nu i en synnerligen expansiv fas, vilket även märks i Sverige med bra försäljning, utbyggd service och ett flertal nykomlingar i produktfloran.
Det tog inte många timmar på Svenska Maskinmässan i våras innan Wiklund Trading sålt de två största maskinerna i montern. Det speglar Yanmars internationella tillväxt rätt väl. Förra året slog sig det japanska företaget in på plats 39 på International Constructions sammanställning över världens största tillverkare av entreprenadmaskiner. Och ambitionen är att växa än mer – inte minst i Europa, vilket bland annat framgår av vårens förvärv av den kompaktmaskinverksamhet som Terex bedrivit i Tyskland.
Även i Sverige är stämningen hos den svenska generalagenten positiv.
– 2015 blev ett av våra allra bästa år. Det gäller försäljningen av både fabriksnya och begagnade maskiner. Glädjande nog ser trenden ut att hålla i sig. Även i år har försäljningen börjat bra och vi fortsätter att ta marknadsandelar. Vi har ett väl utbyggt nät av återförsäljare och jobbar konsekvent med att bygga ut vårt servicenät. I synnerhet är vi starka i de södra delarna av landet. Även vid huvudanläggningen i Billeberga har vi gjort rejäla satsningar och fördubblar servicekapaciteten efter sommaren, säger Niklas Wiklund, vd för Wiklund Trading.
Montern dominerades av produkter ur Yanmars sortiment, men där fanns föstås också en del annat – bland annat exempel ur Kramers hjullastarprogram.
– Tyvärr hann vi inte få hit Kramers senaste tillskott – en eldriven fyra tons lastare som i stort har samma egenskaper som de dieseldrivna lastarna. Jag är övertygad om att den kommer att bli uppskattad i många innerstadsjobb och i synnerhet vid jobb inomhus eftersom den inte ger ifrån sig några avgaser och dessutom arbetar tyst. Nu verkar det som om B7 Sigma-6, sjätte generationen av Yanmars åtta tons grävmaskin med tredelad offsetbom tilldrar sig lite extra intresse. Konceptet är vanligt i Asien och har nu Europaanpassats och hade Europapremiär på årets Bauma. Den speciella bomlösningen innebär bland annat att den är helt runtomsvängande inom 2.65 meter, vilket inte minst kommer väl till pass vid arbete på eller nära gator, säger Niklas Wiklund.
– Maskinen är utrustad med den senaste generationens Yanmar-motor som är framtagen för att redan nu klara kraven enligt steg V. Inga ytterligare modifieringar behövs för att klara nästa steg i utsläppskraven.
Maskinens övre del, inklusive hytten, är hämtad från Vio80-1, vilket bland annat ska innebära bättre ljudisolering, mer genomtänkt utformning och placering av reglage samt en modern LCD-display och förstås möjligheten att koppla in ett eco-mode för att hålla nere bränsleförbrukningen.
För första gången visades också SV100-2PB på en svensk mässa. Maskinen som väger in kring tio ton har fått sina gener från större maskiner och beskrivs som den första i företagets sortiment med tvådelad bom. Enligt tillverkaren märks fördelarna med bomlösningen framför allt i samband med lyft och lastning.
– Bommen och den extra motvikten innebär ett vikttillskott på ungefär 845 kg. Det är en viktig anledning till att lyftkapaciteten kunnat höjas med upp till 45 procent. Samtidigt har konstruktörerna hittat en placering av cylindrarna som innebär att bommen kan höjas snabbare än vanligt och sänkas långsammare, något som underlättar lastning, i synnerhet där det krävs lite extra precision. Bommen är för övrigt proportionalstyrd via en kontroll i vänster joystick, säger Magnus Täljemark, försäljningsansvarig för Yanmar i Europa.
Bland företagets mindre maskiner kan nämnas Vio12 som väger knappt 1,2 ton, vilket gör att den kan transporteras med hjälp av flertalet personbilar.
– Med sina nästan 1,5 meter är bandvagnen längst i klassen och bidrar till att maskinen är stabil även vid tunga arbeten som rivning. Samtidigt bidrar de båda spakarna som hämtats från större maskiner till en bekväm körställning, säger Magnus Täljemark.