Samarbete om minigrävare
Hyundai och CNH Industrial har beslutat att samarbeta vid utveckling och tillverkning av minigrävare. Samarbetet berör till att börja med 14 modeller där tanken är att släppa de första på marknaden under 2017.
CNH har tidigare visat att man inte är främmande för samarbeten med andra tillverkare, bland annat avslutades härom året ett långt och lyckosamt samarbete med japanska Kobelco. När företaget nu vill stärka sin närvaro på minigrävarsidan, en produktgrupp som tycks utvecklas väl internationellt, väljer företaget åter igen en snabb och förväntat kostnadseffektiv lösning i form av ett samarbete med en väletablerad aktör.
Samarbetet avser, enligt avtalet, tio år med möjlighet till förlängning i ytterligare tre år. Tanken är att Hyundai ska tillverka fyra minigrävare i storlekar mellan fem och sex ton för CNH:s räkning. Dessutom ska CNH på licens tillverka tio modeller under fem ton. Tanken är att produktionen ska ske i Case fabrik i italienska San Mauro.
Företagen har dessutom enats om att tillsammans utveckla helt nya modeller och uppgradera modeller i den nuvarande flottan. Målet är att samtliga minigrävare ska utformas så att de passar väl in i Case-familjen. Även en inbiten Case-användare ska känna igen sig.
Inte minst hos Hyundai ser man med stor tillförsikt fram mot samarbetet. Förväntningarna är en fördubbling av antalet sålda minigrävare under avtalsperioden.
– Vi har sett att den globala efterfrågan på minigrävare har varit mer stabil än för större grävmaskiner och vi räknar med en fortsatt ökning de närmaste åren. Vår slutsats är att ett samarbete med CNH Industrial är lönsamt för båda företagen, men också att det ger en stabil grund för vår minigrävarverksamhet, säger S G Rhee, som är operativ chef för Hyundais entreprenadmaskiner.
Även Rich Tobin, vd för CNH Industrial, är nöjd. Han räknar med att uppnå väsentliga synergieffekter vad gäller exempelvis forskning och utveckling, tekniska lösningar och komponenter.
– Våra produktionsanläggningar kompletterar dessutom varandra rent geografiskt, vilket ger skalfördelar samtidigt som det kortar ledtiderna, säger Rich Tobin.
Andy Blandford som ansvarar för CNH entreprenadmaskinverksamhet i bland annat Europa menar att överenskommelsen är ett viktigt steg i att stärka varumärket Case och säkra företagets framtid.
– Det är en fortsättning på överenskommelsen med Sumitomo om grävmaskiner och omorganisationen av fabrikerna i San Mauro och Lecce för att skapa centrala punkter för vår tillverkning av europeiska grävmaskiner och hjulburna maskiner, säger Andy Blandford.