23948sdkhjf

Certifieringskrav för avlopp

Inte ens de nya avloppen håller måttet uppger Havs- och vattenmyndigheten som föreslår att de som anlägger små avlopp måste vara certifierade och att nyinstallerade anläggningar ska kontrolleras bättre.

För snart fyra år sedan fick Havs- och vattenmyndigheten, Hav, i uppgift att ta fram kostnadseffektiva förslag på hur reglerna för små avlopp ska se ut, dessa förslag ha nu bearbetats och regelförslaget lämnades in till regeringen i mitten av september och myndigheten vill bland annat se till att de som installerar avloppsanläggningarna vet vad de gör.


Hav konstaterar att många små avlopp är gamla, och fungerar dåligt, men att kvaliteten brister även hos många nya anläggningar och uppger att problemen verkar gälla för de flesta typer av nya eller nyare avloppsanläggningar som finns på marknaden.


– Det här är allvarligt, dels då avloppsanläggningen inte klarar de krav som har ställts ur miljö- och hälsoskyddssynpunkt, dels då konsumenten fått en produkt som inte har den prestanda som han eller hon betalat för, säger Havs Åsa Gunnarsson i ett pressmeddelande.


Myndigheten föreslår därför att entreprenörerna som gör jobbet måste vara certifierade, att nyinstallationer ska åtföljas av en opartisk kontroll och att nya anläggningar i drift ska kontrolleras kontinuerligt – Hav föreslår en kontroll vart tionde år för ett litet avlopp och för avlopp som är dimensionerade för 51-200 personer föreslås kontrollen ske årligen och dessutom avse även hur anläggningen påverkar grundvattnet och närliggande dricksvattentäkter.


Hav vill också skärpa kravet på rening av fosfor för små avlopp i områden med övergödningsproblem och där utsläppen från små avloppsanläggningar står för en betydande del.


Myndigheten vill också sänka reningskraven avseende fosfor i områden där risken för påverkan är liten.


– Vi vill att särskilt känsliga områden pekas ut så att det blir tydligare för fastighetsägaren att veta vilken rening som krävs och vilken anläggning som kan accepteras på en viss plats. Detta kan göras av länsstyrelsen, av vattenmyndigheterna eller kommunerna utifrån ett gemensamt bedömningsunderlag. Detta ger också ökad samsyn nationellt, säger Åsa Gunnarsson.


Läs gärna mer om vad vi skrivit om små/enskilda avlopp, länk finns HÄR.

Länk till regelförslaget finns HÄR.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube
! :)



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062