23948sdkhjf

Ökat sug efter sug

Avgrävda kablar är ett gissel, men det finns metoder som minskar risken för kabelbrott vid exempelvis friläggning av kablar. Ett alternativ är Tinbin, en suglåda från Tyskland anpassad till bärare i storlekar från sexton ton.

Vid schaktning för att komma åt kablar och rörledningar som ska repareras eller bytas ut finns alltid risken att dessa klipps i kontakt med skopan. Bland alternativen finns sugbilar och ”grävsugar”, bland annat suglådan Tinbin TC2 som, monterad på en grävlastares grävaggregat, visades upp på Entreprenadexpo på Borgeby förra året. I våras visades den även för Stockholmsmarknaden på Maskinexpo där den demonstrerade hur stenmaterial snabbt och enkelt kan sugas upp med minimal risk för skador på känsliga ledningar.

Utrustningen kan också användas för att ersätta manuellt arbete med spade, exempelvis i samband med borttagning av kontaminerad mark, friläggning av rötter, tömning av rabatter eller sandlådor eller för att separera oljespill från vatten.

Givetvis kan den också användas vid hantering av ballast på järnvägsbankar.

– Det var egentligen huvudpoängen när jag började utveckla produkten i Tyskland i början på 1990-talet. 1994 hade jag kommit så långt att jag drog igång ett företag i Berlin och sedan dess har vi växt kraftigt och säljer i dag våra produkter över hela världen, berättade upphovsmannen Stefan Mattes när Leveranstidningen Entreprenad träffade honom på förra årets Entreprenadexpo.

På Maskinexpo visades Tinbin av Banprodukter Norden med säte i Järfälla, utanför Stockholm. Företaget marknadsför och säljer produkter och material för underhåll och anläggande av spåranläggningar. Bland produkterna finns växlar, tungrullanordningar, vagnspel för rangering samt redskap och reservdelar till spårgående arbetsmaskiner. Företaget förmedlar även försäljning, uthyrning, reparation och underhåll av spårgående arbetsmaskiner.

Tekniken är skonsam mot omgivningen och intresset ökar markant. Den är väldigt mångsidig, vilket ökar användbarheten, samtidigt som den har många fördelar jämfört med alternativa metoder. Bullernivån är låg, spadanvändning kan praktiskt taget elimineras och det roterande sugröret gör det enkelt att suga upp det som ska bort, säger Peter Lissbackas.

– Den är användbar till betydligt mer än att hantera ballast på järnvägen. Den kan exempelvis användas i samband med husgrunder, rensning av rörgravar och när träd ska frigöras. På ett och ett halvt år har vi sålt ungefär tio enheter. Även den vi visar här på mässan går efteråt ut till den nybildade järnvägsentreprenören Best Rail för att användas vid banarbeten mellan Storvik och Falun.

På plats i montern fanns även kompakta och lätta maskiner för borrning i räls.

– Maskinerna är lätta och säkra att hantera med snabb och enkel fastsättning. De finns både bensin- och eldrivna, säger Peter Lissbackas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078