23948sdkhjf

Jobb för alpmaskiner sökes i Sverige

I hemlandet Schweiz klättrar en hel del maskiner från Menzi Muck omkring på de branta alpsluttningarna. I Sverige är framgångarna mer blygsamma, men förra året såldes en maskin på Maskinexpo och i år var de säregna maskinerna med än en gång.
Svenska entreprenörer är inte bara krävande, de betraktas också som skickliga, nyfikna och med en svårslagen vilja att ligga i framkant i utvecklingen. Därför är det kanske lite märkligt att de okonventionella lösningar som präglar Menzi Muck inte lyckats attrahera fler svenska entreprenörer. Å andra sidan kan det också vara värt att notera att de klättrande och för all del också vadande maskinerna efter 50 år och drygt 6 000 producerade enheter i princip fortfarande är ensamma i sitt slag på marknaden.

När Ernst Menzi började närma sig sin sjuttionde födelsedag bestämde han sig för att täcka en brist i den schweiziska parken av entreprenadmaskiner. Det fanns ingen riktigt bra lösning för den som behövde ha lite tyngre anläggningsjobb utförda på alpsluttningarna. 1966 lanserades därför Menzi Muck – där namnet Muck lånades från en schweizisk sagofigur – den lille mannen som klarar allt.

Sedan dess har i snitt drygt 100 maskiner lämnat fabriken varje år, varav ungefär hälften exporteras.

I dag är vi uppe i en produktionstakt på cirka 140 maskiner per år. Samtliga är skräddarsydda för den aktuella kunden och vi räknar med att kunna leverera en maskin ungefär tre månader efter det att beställningen gjorts, säger företagets exportchef Thomas Henke.

I Sverige finns möjligen en handfull maskiner i verksamhet, men i Schweiz finns stora förhoppningar om att det ska bli fler – betydligt fler.

– Vi sålde en maskin under Maskinexpo förra året och vi börjar komma igång bra i Norge, med fem sålda på kort tid. Nu lanserar vi dessutom Menzi Master i Skandinavien. Det är en bandgående modell som fungerar bra på exempelvis myrmark och lever upp till de tyska kraven på lågt tryck på skogsmark för att begränsa eventuella skador, säger Thomas Henke, som också betonar att företagets maskiner gör sig alldeles utmärkt i skogsindustrin. Det gäller inte minst vid avverkning, tack vare förmågan att ta sig fram i terräng där andra maskiner ofta måste ge upp.

Vi har byggt upp ett omfattande nätverk av försäljare och service och är vana vid transporter även till avlägsna platser. Det gör att våra kunder kan räkna med att snabbt få de reservdelar som kan behövas. Vi saknar fortfarande representant i Sverige, men diskuterar med tänkbara aktörer. Vi kom igång snabbt i Norge och är övertygade om att även de svenska maskinentreprenörerna kommer att gilla våra maskiner.

– Med det teleskoperande grävaggregatet har maskinen stor räckvidd trots en kompakt utformning. Den kan både klättra och gräva på bergssluttningar och klarar dessutom att arbeta i exempelvis bäckar och andra strömmande vatten som är upp till två meter djupa utan extra utrustning. För att minska risken för miljöpåverkan kan biologiskt nedbrytbar hydraulolja användas, säger Thomas Henke.

På Maskinexpo visades prototypen till den modell som med sina sju ton är den minsta i M-serien. Tanken är att M220 ska vara klar att släppa till försäljning nu i augusti. Grundidéerna känns igen från konventionella grävare. Väl fungerande samspel mellan motor och hydraulik samt ett lastkännande hydrauliksystem ska göra arbetet mer exakt och minska bränsleförbrukningen – en minskning med upp till 30 procent utlovas. Här spelar också de tre arbetslägena stor roll: fine, eco och power. Dessutom används separata hydraulpumpar för fläkt, chassi samt arbete och drivning.

Kraftkälla är en fyrcylindrig, turboladdad Deutz-diesel på 55 kilowatt, 75 hästkrafter, som lever upp till kraven enligt steg IIIb.

Den bandgående Menzi Master finns i ett par storlekar kring 14 ton. Breda larver, breddbar bandvagn och förhållandevis låg vikt är de tre faktorer som primärt ska minska risken för markskador.

Överbyggnaden är hämtad från serien med ”gående” modeller.

Deutz levererar den fyrcylindriga dieselmotorn som är turboladdad och ger 115 kilowatt eller 157 hästkrafter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063