23948sdkhjf

Elväg ger förhoppningar om fossilfria vägtransporter

Världens första elväg invigdes nyligen strax utanför Sandviken. Ett flerårigt samarbete mellan Sveriges regering och den privata sektorn ligger bakom tekniken som gör att lastbilar kan användas som elektriska fordon när de befinner sig på elvägen och som vanliga hybridfordon utanför.
Sverige är först i världen med en elväg. Den svenska modellen bygger på samverkan mellan näringsliv, akademi, myndigheter och lokala aktörer. Det gör att ett relativt litet land som Sverige kan ligga i framkant. Elväg E16 är ett mycket intressant projekt som verkligen visar styrkan i att flera aktörer samverkar, sade infrastrukturminister Anna Johansson vid invigningen.

Vägtransporter står för en tredjedel av Sveriges koldioxidutsläpp, varav tung godstrafik står för nära hälften. Nu är förhoppningen att den cirka två kilometer långa demonstrationssträckan under en tvåårig testperiod ska visa att en kombination av luftburna kontaktledningar och elhybridlastbilar verkligen är en mer miljöanpassad teknik och inte minst att den dessutom har en kommersiell framtid.

Själva basen i projektet är ett så kallat eHighway-system som här kombinerar strömförande luftledningar från Siemens med elhybridlastbilar från Scania.

Enligt Siemens halverar den konduktiva elförsörjningen energiförbrukningen jämfört med konventionella lastbilar med förbränningsmotorer. Därtill erbjuder tekniken en potentiellt hundraprocentig reduktion av utsläppen genom användning av förnybar elektricitet, samt biobränsle eller batterier för de vägsträckor som inte utrustats med egen elförsörjning.

– Om vi skulle förse hela sträckan från Borlänge till Gävle hamn med eHighway-systemet och ellastbilar finns potentialen att helt reducera koldioxidutsläppen från tung godstrafik på sträckan. Vi ser fram mot att kunna använda underlaget från det här demonstrationsprojektet för att utvärdera vidare satsningar på elvägar för tung godstrafik i Sverige. Intresset från svensk industri är stort, både för skytteltrafik, fjärrtrafik och gruvdrift, säger Anders Bylund, affärsområdesansvarig på Siemens.

Anders Berndtsson på Trafikverket betonar att Sverige har den tuffa målsättningen att fordonsflottan redan år 2030 ska vara oberoende av fossila drivmedel.

– Vi behöver säkerställa att godstrafiken fungerar även då. Den absolut största delen av det gods som transporteras i Sverige går på väg, men bara en begränsad del av detta gods kan flyttas till andra trafikslag. Därför måste vi befria lastbilarna från sitt beroende av fossila drivmedel, så de kan göra nytta även i framtiden. Elvägar erbjuder den möjligheten och är ett utmärkt komplement till transportsystemet, säger Anders Berndtsson.

De lastbilar som används i projektet är hybrider, i det här fallet fordon som drivs med förbrännings- och elmotor, där dieselmotorn drivs med biobränsle.

För anslutningen till luftledningarna, som anlagts på vägbanans högra sida, har en strömavtagare, eller pantograf, monterats på en ram bakom hytten. Pantografen kan både ansluta till och koppla ifrån ledningarna under rörelse.

När lastbilen lämnar den elektriska delen av vägen, oavsett om det är vid elvägens slut eller vid omkörning av ett annat fordon, kopplas pantografen ur och bilen drivs av en förbränningsmotor eller den batteridrivna elektriska motorn.

– Potentialen för bränslebesparingar genom elektrifiering är avsevärd och tekniken kan bli en hörnsten för fossilfria vägtransporter, säger Nils-Gunnar Vågstedt, ansvarig för Scanias forskning inom området.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.073