Veidekke kapar långa ue-kedjor
Genom att endast tillåta underentreprenörer i två led vill Veidekke försvåra för oseriösa företag att få tillträde till byggarbetsplatserna. Veidekkes svenska bolag följer därmed samma regler som gäller i Veidekke Entreprenør i Norge sedan 2013.
Veidekke blir det första byggbolaget i Sverige som endast tillåter underentreprenörer i två led. Beslutet innebär inte att antalet underentreprenörer begränsas utan det handlar om att undvika långa kedjor av underentreprenörer för att underlätta kontrollen och försvåra för oseriösa aktörer att ta uppdrag genom att exempelvis betala sina anställda oskäligt låga löner eller smita från skatt.
– Röster har gjort sig hörda om att en begränsning av leverantörskedjorna skulle begränsa konkurrensen. Det är på sätt och vis sant eftersom det begränsar inslaget av osund och oseriös konkurrens vilket just precis är avsikten, säger Jimmy Bengtsson.
Ambitionen är att den nya regeln ska vara fullt implementerad inom ett år. Inledningsvis införs den, enligt företaget, i samtliga nya projekt samt i de projekt som kommer att pågå längre än ett år framåt. Modellen har använts i SEB:s nya kontorshus i Solna som fungerat som pilotprojekt sedan 2015. Projektet har upprättat en egen inköpsliggare som varje vecka jämförs med närvaroliggaren. Utöver den systematiska kontrollen utförs stickprovskontroller där ID06-uppgifterna jämförs med vanliga ID-handlingar.
Enligt företagsledningen har resultatet varit lyckat. Även Byggnads ställer sig mycket positivt till de skärpta kraven på underentreprenörerna och hoppas att fler byggföretag följer efter.
I kampen mot oseriösa leverantörer undertecknade Veidekke och Svenska Byggnadsarbetareförbundet 2013 en överenskommelse om leverantörsbedömning. Den innebär att samtliga underentreprenörer till Veidekke granskas för att säkerställa att de uppfyller företagets värderingsgrunder och strikta krav på seriositet. I dag jobbar två MB-ledamöter i princip på heltid med leverantörsbedömningar. Bland annat kontrolleras att det finns avtalsförsäkringar, att pensioner betalas in, att skatter betalats, att det finns företagshälsovård och att löneredovisningen till Sveriges Byggindustrier och Byggnads sköts.
– Det är ett jättestort steg åt rätt håll. Nu gäller det att se till att kontrollerna fungerar och att kryphålen täpps till. Det här är viktigt. Underentreprenörerna måste kunna konkurrera på samma villkor. Det blir oschysst konkurrens när en del struntar i att betala skatt och andra sköter sig. Med bara två led i underentreprenörs-kedjan, får vi bättre koll, säger Mats Wennberg, förtroendevald och ordförande i centrala MB-gruppen i Veidekke.