Tunggung i Järfälla
Järfälla. Det gick ett sus genom den månghövdade publiken en snögloppig tisdag i Kallhälls centrum, allas ögon riktades uppåt – en riktig tungviktare var ute och flög precis innan påsk och marginalerna var inte stora när den 129 ton tunga brodelen skulle parera de närliggande byggnaderna.
– Det blev lite tajtare än vi hade trott, säger Per Eltin, projektchef på Skanska och ansvarig för utbyggnaden av Kallhälls station.
Broelementet utgör den tredje och sista delen av den gång- och cykelbro som byggs när Kallhäll får en ny station i samband med utbyggnaden av Mälarbanan, och egentligen var lyftet inte särskilt komplicerat, förklarar han.
– Kranen blir väldigt stark när den har lasten så koncentrerad, det har inte varit tal om maxbelastning. Då var det jobbigare med lyften i höstas eftersom kranen stod mer excentriskt då.
Utmaningen blev i stället bristen på utrymme eftersom Havators 500 ton tunga Liebherrkran inte kunde placeras var som helst.
– Det var lite pyssel att få till var vi kunde ställa stödbenen eftersom det finns en stor dagvattentunnel och en stor vattenledning under marken.
Hittade man bara rätt ställe krävdes ingen pålning, Skanska har dock grävt ur dåliga massor och fyllt upp med packad sprängsten.
Kranen ställdes alltså där den kunde stå, och det blev kanske inte den ultimata placeringen rent lyfttekniskt – precis intill Kallhälls centrum och nära den nya stationen som är under uppbyggnad.
Det gällde därför att svänga runt den skrymmande ståljätten utan att ta i något.
– De som konstruerat bron tänker ju mest på laster och mindre på hur man ska få den på plats, konstaterar Per Eltin.
– Men det är upp till oss att lösa, nu blev det lite tajt och vi har samarbetat mycket med Havator – de är ju proffs!
Brodelen, som är 40 meter lång och väger 129 ton, är tillverkad i Polen och anlände till Järfälla i delar i januari. Skanska har ägnat tio veckor åt att svetsa ihop den och också funderat på hur man bäst ska kunna lyfta den på plats.
– Vi har mätt in och gjort datasimuleringar av hur lyftet skulle gå till så egentligen visste vi ju precis hur det skulle bli, säger Per Eltin.
Verkligheten levererade dock en liten överraskning, brodelen svängdes ut över den nybyggda stationsuppgången precis som den skulle men när den sedan skulle parera ett av hörnhusen blev det oväntat spännande.
– Det skulle vara 15 centimeters marginal, men det skrapade faktiskt i hörnet, säger Per Eltin.
– Lasten är ju statisk i simuleringen, nu kom bron i gungning lite grann men det blev ingen större skada.
Han betraktar lyftet som lyckat trots allt.
– Det gick enligt plan och vi hade en del tur, hade det till exempel blåst hade vi inte kunna genomföra det alls.
Så var den nya bron på plats! Den gamla revs 2013, vi var förstås där och skrev om det med - här finns reportaget (länk).
Förra våren var vi förresten med om ett annat jättelyft - när Skanska lyfte in en ny tryckkammare på Nya Karolinska sjukhuset - här finns det reportaget (länk).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube! :)