23948sdkhjf

Att leva i det förgångna

Om Byggnads månar om sina medlemmar och vill att fler företag ska teckna kollektivavtal bör förbundet välja en väg som inte ger de som står utanför konkurrensfördelar.
När det talas om konservatism är det lätt att samtalet förr eller senare glider in på byggbranschen. Även om branschföreträdare hävdar motsatsen är det svårt att arbeta bort den stämpel som präglat branschen i decennier om att vara obenägen att ta till sig förändringar och nya idéer. Här finns en stor del av problematiken bakom dagens bristande intresse för branschen bland ungdomar och därmed en allt större brist på lämplig kompetens. Epitetet ”sega gubbar” hänger fortfarande kvar och inte minst nu när nya kollektivavtal ska slutas är det tydligt att kritiken fortfarande är befogad.

Som vanligt går Byggnads till förhandlingsbordet med ståndpunkten att det som dög åt farfar och farfarsfar fortfarande ska gälla. Hade stenåldersbarnen haft samma inställning hade vi inte sett ens en tillstymmelse till något som liknar hjul än.

För Byggnads handlar byggandet inte om att bygga rätt, säkert och på ett sätt som sparar kroppen och gör det möjligt för den som vill att ägna ett helt yrkesliv till det yrke som valts.

För Byggnads handlar det om att in i det sista ta strid för den sista överlevande dinosaurien – ackordssystemet – som bygger på att så mycket ska göras på så kort tid som möjligt. Det är ett system som uppmuntrar till att kroppar överbelastas (så länge de orkar), till att säkerhetsåtgärder hoppas över och till ett onödigt materialslöseri. Dessutom leder kraven på ideliga förhandlingar på byggarbetsplatserna till mängder med onödiga konflikter och ökar risken för den allt vanligare psykiska ohälsa som regeringen nu säger sig vilja motverka. En bra början kan vara att ta Byggnads i örat, enligt modellen att den bestraffningsmodell som dög åt farfar står sig väl även i dagens samhälle.

Minst lika bekymmersamt för det svenska samhället är att Byggnads krav på ett lönesystem som totalt saknar transparens i kombination med höga löner mycket väl kan leda till att svensk byggnäring går samma väg som varvs- och teko-industrin redan gjort.

Sverige är ett jämförelsevis välmående land och det finns ett ökande intresse från såväl företag som privatpersoner i andra länder att ta aktiv del av det svenska byggandet. Dagens internationella konkurrens är betydligt hårdare än på farfars tid och enbart den faktorn borde leda till viss eftertanke. Det räcker inte att högljutt kräva att de som arbetar i Sverige ska omfattas av svenska kollektivavtal. Så länge de som omfattas – läs drabbas – av kollektivavtalen i praktiken prisas ut från marknaden har de inte mycket för att den lön de skulle ha fått om de haft jobb är hög.

Om Byggnads månar om sina medlemmar och vill att fler företag ska teckna kollektivavtal bör förbundet välja en väg som inte ger de som står utanför konkurrensfördelar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062