23948sdkhjf

Maskinförsäljning på högvarv

Flertalet maskinleverantörer – i varje fall de större – pratar om ett starkt 2015. Försäljningen har ökat för många, men trots det är antalet sålda, nya maskiner lägre än föregående år. Anledningen är en markant förskjutning av efterfrågan, från små till större maskiner.


Materialet finns i sin helhet i Leveranstidningen Entreprenad nummer fem. Beställ gärna ett provex av e-tidningen! Mejla sandra.camilleri@mentoronline.se

2014 blev något av en brytpunkt för försäljningen av fabriksnya entreprenadmaskiner i Sverige. Efter ett par års vikande maskinförsäljning togs ett rejält kliv uppåt, i första hand på grund av en kraftigt ökad efterfrågan på mindre maskiner. Försäljningen av minigrävare ökade med 44 procent medan försäljningen av skidsteers fördubblades.

Förra året slog pendeln tillbaka – kraftigt. Det blev stora försäljningsras för både minigrävare och skidsteers. Även vägbeläggningssidan gjorde en djupdykning med avseende på både vältar och asfaltutläggare. Trots det verkar humöret på topp bland flertalet leverantörer av entreprenadmaskiner.

Avsättningen för maskintjänster var god under 2015 som generellt blev ett bra år för våra medlemmar. Det finns flera anledningar. En riktigt bra byggkonjunktur bidrar till tro på framtiden och minskar maskinentreprenörernas oro inför nyinvesteringar. Miljökraven blir allt hårdare, inte minst från storstäderna med sina särregler. Dessutom finns mycket stor miljömedvetenhet hos många entreprenörer som därför gärna använder maskiner med så små utsläpp som möjligt. Helt klart är också att en ny motorgeneration som tar hand om utsläppen bättre och minskar bränsleförbrukningen värderas högt, säger Björn Bäckström, vd för Maskinleverantörerna.

– Just nu är det bra fart inom både bostadsbyggande och infrastruktur. Om bland annat ett ökat bostadsbyggande innebar ökad efterfrågan på mindre maskiner under 2014 kan de stora infrastrukturprojekt som ligger i pipeline innebära att det nu är dags att förbereda detta genom inköp av större maskiner.

Dessutom tyder inledningen på 2016 att det blir ett minst lika bra år som det föregående. Jag tror vi kan räkna med riktigt bra konjunktur både i år och nästa. En anledning är att man kan räkna med att en maskin har en ekonomisk livslängd på åtta-nio år. Någonstans i det häradet börjar det blir dyrare att underhålla maskinen än att köpa nytt. Eftersom vi hade en topp i försäljningen 2008 har det nu gått åtta år, vilket tyder på att det är dags att byta ut en hel del maskiner, säger Björn Bäckström.

Ungefär samma bild ger bland annat Swecon Anläggningsmaskiner som dominerar försäljningen på den svenska marknaden för entreprenadmaskiner.

Vi är mycket nöjda med året som gått, säger företagets marknadschef Magnus Halvarsson.

Då kan han se tillbaka på ett år då företaget ökade försäljningen med 17 procent och för första gången tog sig över 1 000-strecket vad gäller antalet sålda fabriksnya Volvo-maskiner i Sverige under ett kalenderår. Därutöver såldes även närmare 650 begagnade maskiner.

Enligt Swecon är just de miljöförbättringar som följer med de nya steg IV-anpassade maskinerna en väsentlig orsak till försäljningsökningen. Med en radda nya maskiner som presenteras under våren är förhoppningarna om fortsatta försäljningsframgångar stora. Bland annat finns stora förväntningar om att företagets hittills största bandgrävare och största ramstyrda dumper ska tas emot med öppna armar av de svenska entreprenörerna inför de aviserade satsningarna på stora infraprojekt under de närmaste åren.

Världens näst största maskinleverantör – Komatsu – har gått lite på tomgång i Sverige, men Lucas Berghult, Sverigeansvarig hos Hesselberg Maskin som representerat den japanske giganten i Sverige, ser förra året som något av avstamp för framtiden, en framtid som nu i mars övergick i Söderberg & Haaks händer.

– Andra halvåret 2015 tog försäljningen rejäl fart, om än från en allt för låg nivå. Men vi har byggt upp rejäla nät för försäljning och service och kompletterade med Söderberg & Haaks befintliga nät står vi väl rustade för framtiden och jag räknar med att fjolårets uppgång håller i sig även i år. Varumärket är urstarkt i Sverige och vi märker att många entreprenörer är glada att vi kommit tillbaka. Jag räknar med ett bra 2016, säger Lucas Berghult.

Bland de lite mindre leverantörerna finns Beck Maskin som redovisar en än större försäljningsökning för 2015, detta trots att även 2014 betraktades som ett bra år.

Med en omsättning som i Sverige nådde all time high med drygt 150 miljoner kronor var ökningen jämfört med 2014 så mycket som 30 procent. Framför allt har företaget lyckats bra på grävarsidan där inte minst den svenska marknaden tagit emot Kobelcos maskiner med stor entusiasm när de nu är tillbaka på marknaden. Även minigrävarna från Airman har tilltalat de svenska kunderna.

– Airman står nu för nära 15 procent av bolagets omsättning, säger Owe Beck som inte haft någon anledning att klaga på hur hans försäljning av minigrävare utvecklat sig. Tvärtom har hans kombination av Airman och Kobelco visat sig vara synnerligen konkurrenskraftig.

Owe Beck ser inte minst stora samordningsvinster med koncernbolag i Sverige och Norge där möjligheten till samarbete över landsgränsen gynnar såväl kunder som säljande bolag och tilltron till framtiden är stor.

– Vi ser en kraftig utveckling för 2016 redan nu och vi tror på en ökning av såväl omsättning som resultat, säger Owe Beck.

Då räknar han också med att försäljningen av lastmaskiner ska skjuta fart under 2016.

Under förra året tog vi på oss generalagenturen för italienska Venieri och började också sälja Gehls produkter igen. Nu ökar vi satsningen på lastmaskiner, säger Owe Beck.

En ökande produktgrupp är mobilkranar där det också märks en förskjutning mot större maskiner.

– Konkurrensen blir allt tuffare, bland annat har vi ett ökat tryck från utlandet. Det finns internationella aktörer som förbereder sig redan nu inför de stora projekt som kommer. Det finns vissa svårigheter att hitta kompetenta förare i Sverige och ett sätt att minska problemen kan vara att använda större kranar som klarar fler typer av jobb. Samtidigt ser vi vissa förändringar i byggprocessen. Vid husbyggnad är trenden ökat elementbyggande och vi ser allt oftare broelement i innerstadsmiljöer eftersom störningarna i trafiken kan begränsas när broarna sätts på plats snabbt och enkelt med hjälp av mobilkranar. Det gör att behovet av större kranar ökar. Exempelvis när vindkraftverk ska resas är redan mobilkranen ett väletablerat alternativ, säger Leena Haabma Hintze, kanslichef för både Mobilkranföreningen och Swedish Rental.

Hon ser en positiv utveckling även för uthyrningssidan, med ökad noggrannhet i alla led och stor förståelse för bland annat miljö och ergonomi.

– Inget lämnas åt slumpen. Tillverkarna blir allt bättre på att leverera maskiner som klarar den påfrestande tillvaron som uthyrningsmaskin. Maskinerna måste klara tuff behandling, vara enkla att sköta och serva samt lätta att förvara och transportera. I det här fallet är det bra att maskiner och utrustning används hårt, vilket de oftast gör när de hör hemma hos en maskinuthyrare. Det innebär att de når sin ekonomiska livslängd betydligt snabbare och byts ut mot nya produkter betydligt snabbare än maskiner som kanske bara används då och då hos en entreprenör. I det här fallet är det bra att maskiner och utrustning används hårt, vilket innebär att de med förhållandevis korta intervaller byts ut mot maskiner med mindre miljöpåverkan och bättre ergonomi, säger Leena Haabma Hintze.

Uthyrningsföretagen gör dock ofta stora inköp, något som kan göra att försäljningssiffrorna tar skutt både uppåt och neråt. Ett exempel är Cramo som härom veckan skrev ett avtal med Yanmar om leverans av 800–1 000 minigrävare under en tvåårspriod för användning på de marknader där uthyrningsjätten är etablerad.

Än mer märkbara är dessa storköp inom vägbeläggningssidan där kunderna är få. Det kan vara en förklaring till den kraftiga nedgången förra året av både vältar och asfaltutläggare. Fast då är det inte nedgången i sig som är anmärkningsvärd utan den stora uppgången i försäljningen under 2014.

Största raset för enskilda maskintyper är tipptruckarna där nedgången i gruvnäringen och stängningen av Northland Resources gruva i Pajala medverkat till att försäljningen under 2015 utraderades helt. 2014 såldes sju nya maskiner.

Tydliga tecken på att de svenska maskinentreprenörerna nu börjar förbereda sig för kommande större projekt är den ökade försäljningen av tunga maskiner som bandgrävare, bandschaktare och framför allt hjullastare.

Bandschaktarna har ökat från fyra till elva och där är det framför allt Liebherr som slagit sig in på en marknad som tidigare dominerats stort av Caterpillar. 2016 får visa om Liebherrs inhopp var tillfälligt eller om det till och med kan bana väg för än fler aktörer. Case står beredda att ta för sig liksom polska Dressta (ägt av Liugong) och kinesiska Shantui, två företag som jagar nya marknader och som kan attraheras av aviserade stora svenska infrastrukturprojekt.

Framför allt har dock Sverige under förra året befäst sin ställning som hjullastarlandet nummer ett. I stort sett var tredje ny entreprenadmaskin som såldes var en hjullastare och med tanke på att alla stora tillverkare gör sitt bästa för att ta bataljen med Volvo innebär det en produktutveckling som få andra maskintyper kan matcha. Det finns enklare uppgifter för en maskintillverkare än att konkurrera med hjullastare om de svenska maskinägarnas gunst.

Läs mer om maskinförsäljningen här (klicka på länken)!



---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Leveranstidningen Entreprenad är
entreprenadbranschens egen tidning! Följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube. :)


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063