23948sdkhjf

Liten rivare med diesel i tanken

– Våra kunder har saknat en maskin som kan användas där det inte finns elektricitet och som är liten nog för att kunna användas i trånga utrymmen och gärna inomhus. Vår lösning blev så vitt vi vet världens minsta dieseldrivna rivningsrobot, säger Eva Skinner, informationsansvarig på Brokk.
Storleken må ha betydelse, men för Brokk ligger storheten i att vara liten. Kompakta mått gör företagets demoleringsrobotar lätta att transportera och underlättar arbete i trånga utrymmen. Låg vikt gör det också möjligt att använda flera modeller inomhus på vanliga traditionella bjälklag utan behov av förstärkning.

I bland annat Sverige är vi vana vid att det finns tillgång på elektricitet praktiskt taget överallt och även i Brokks sortiment dominerar de eldrivna maskinerna, men det finns också ett behov av maskiner som kan användas helt oberoende av strömförsörjning och där är diesel huvudalternativet.

Sedan tidigare har Brokk dieseldrivna versioner av sina 400- och 800-modeller. På årets Bauma lanseras den dieseldrivna 120 D, som med en vikt på 1 230 kg och en bredd på 780 millimeter är avsevärt mindre än sina föregångare, och utan problem tar sig genom normala dörröppningar.

– Den väger inte mer än en fjärdedel av 400 D och har tagits fram för att uppfylla önskemål från främst räddningssegmentet som ofta behöver en maskin som fungerar helt oberoende av externa kraftkällor. Inte minst har vi fått mängder med förfrågningar från Asien. Tanken är dessutom dimensionerad för att klara en arbetsdag på åtta till tio timmar på en påfyllning, säger Eva Skinner.

– Modellen är lite tyngre än den befintliga, eldrivna 100-modellen, men är lika stark, har samma hydraulkraft och kan använda samma redskap och verktyg.

Eva Skinner räknar med att nykomlingen har en global marknad, och att den också kommer att användas inom alla tänkbara segment, från att städa upp efter katastrofer av olika slag, brandbekämpning och arbete i miljöer där det finns risk för radioaktivitet till traditionella uppdrag på byggarbetsplatser där det kan vara värdefullt med snabba transporter och snabb igångsättning. Givetvis också på alla tänkbara platser där det saknas strömförsörjning.

En prototyp av maskinen visades på World of Concrete i Las Vegas 2-5 februari, men den globala lanseringen sker på Bauma där en 0-seriemaskin ska stå klar.

– Besökarna i vår monter kommer också att kunna konstatera att vi tagit ytterligare ett kliv vad gäller designen med exempelvis vissa färgjusteringar, säger Eva Skinner.

På Bauma kommer det också att märkas att det är 40 år sedan den första prototypen släpptes loss på en komplicerad rivning på Rönnskärsverken. Bakom produkten som inledningsvis bar namnet Mini-Max stod två engagerade entreprenörer vars idéer och utvecklingsarbete nu resulterat i att mer än 6 000 demoleringsrobotar med Brokks signatur tillverkats och spridits till mer än 100 länder.

– Våra produkter har inte bara förändrat rivningsarbetet utan också förbättrat både miljön och säkerheten för entreprenörer och operatörer över hela världen. Det är definitivt värt att fira, säger Brokks vd Martin Krupicka.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078