23948sdkhjf

Volvo satsar stort på vårens Bauma

Med 16 produktlanseringar på Bauma står sig Volvo väl i konkurrensen. Samtidigt är det märkbart att företaget valt en delvis ny riktning mot framtiden: större maskiner, färre produktgrupper och kanske också ökat fokus på kundservice.
I Sverige kan Volvo se tillbaka på ett 2015 där företaget för första gången fick ut mer än 1 000 nya maskiner på marknaden. Internationellt slåss företaget om positionen som världens tredje största leverantör av entreprenadmaskiner efter Caterpillar och Komatsu.

Det är ett företag som kommer till Bauma med stort självförtroende även om vikande efterfrågan i väsentliga länder som Kina, Brasilien och Ryssland slår hårt.

Med tanke på att gruvnäringen också sviktar, om än med vissa förhoppningar om att en vändpunkt inte är allt för långt borta känns det spännande att Volvo spetsat innehållet på sina sammanlagt 8 700 kvadratmeter stora utställningsytor på Bauma med två riktiga tungviktare: en 75 tons bandgrävare och en midjestyrd dumper med kapacitet att lasta 55 ton.

Ytterligare en märkbar trend är att Volvo släppt alla eventuella tankar på att vara en så kallad full liner. Produktionen av väghyvlar och grävlastare har flyttats till Kina och det kommer signaler om att det i fortsättningen blir än mer fokus på grävmaskiner och hjullastare.

I montern finns dock också exempel på företagets övriga produkter som bland annat representeras av en ny asfaltutläggare, asfaltvält och en ny serie jordpackningsvältar samt det som kan bli den riktiga publikmagneten – Grus-Kalle eller DR631 som urfadern till de ramstyrda dumprarna egentligen hette när den presenterades 1966, för 50 år sedan.

Även för mjukvaruintressenterna kommer det att finnas åtskilligt att ta del av. Bland annat utlovas kundlösningar som är inriktade på maskinövervakning, kontroll, effektiv bränsleförbrukning samt reparationer och underhållsstöd.

Den svenska publiken fick redan i början av året en chans att titta lite närmare på en maskin som företaget räknar med ska bli en storsäljare – hjulgrävaren EWR150E som med sina 1 720 millimeter har den kortaste svängradien av alla Steg IV-maskiner på marknaden, enligt företaget,

– Vi har sålt 15 enheter utan att maskinen över huvud taget har visats. Kunderna får en femton tons steg IV-maskin med väldigt bra stabilitet. En orsak är en lyckad kombination av underrede och överdel. En annan att motorn placerats långt bak, vilket ger en svåröverträffad balans samtidigt som man slipper ”bullen” på huven och därmed också får bättre sikt, säger Swecons produktspecialist Peter Bäck, som hade glädjen att visa maskinen under ett öppet hus i Örebro i samband med Hindersmässan.

Kraften hämtas från en av Volvos egna motorer som ger strax över 100 kilowatt vid 2 000 varv i minuten.

– Steg IV-motorn med V-ACT-teknik erbjuder höga varvtal vid låga motorhastigheter, något som håller nere bränsleförbrukningen. Tack vare eco-läget sjunker utsläppsnivåerna ytterligare. Regenereringssystemet är av en passiv typ som utvecklats av Volvo och påverkar inte driften, säger Peter Bäck.

Peter Bäck lyfter också fram en mycket robust konstruktion där väsentliga inslag är grävaraxlarna med automatisk eller förarstyrd framaxelpendling samt undervagnen som skyddas av hög markfrigång och utlovas vara stark nog att klara även tuffa miljöer.

Undervagnen kan för övrigt fås i två olika versioner, vilket gör att maskinens vikt och dragkraft kan anpassas till olika tillämpningsområden. Den lättaste konfigurationen väger 15,2 ton och har en svetsad undervagn med radialblad och en drivlina av EW140-klass. Den tyngsta konfigurationen väger 17,8 ton är försedd med en bultmonterad undervagn med ett parallellt blad, bultmonterade stödben och drivlina av EW160-klass.

– I det utförandet blir dragkraften 30 procent högre, säger Peter Bäck.

Kunderna kan välja bland tolv olika däckkonfigurationer (enkla och dubbla), vilket gör att maskinen kan skräddarsys efter olika markförhållanden. Maskinen är godkänd för vägtrafik och kan utrustas med en dragkrok som kan dra upp till åtta ton med påskjutsbromsar och tre ton utan.

Bland tillbehören finns en specialbyggd verktygslåda som dras ut från undervagnen och ska klara upp till 120 kg last. Ytterligare förvaringsutrymme finns i hytten som också ger gott om plats för benen. Ambitionen har varit att placera alla maskingränssnitt – inklusive manöverspakar, knappsats och en stor LCD-skärm – på ett ergonomiskt optimalt sätt för att ge bästa tänkbara arbetsmiljö.

– För att göra maskinen ännu mer användarvänlig och underlätta handhavandet har antalet knappar och reglage minskats avsevärt. Exempelvis har antalet knappar minskat från 27 till elva. Med blåtand i telefonen kan föraren dessutom ringa upp och prata obehindrat med omvärlden, säger Peter Bäck.

Hydraulinställningar med individuellt tryck och flöde för upp till 20 olika redskap kan lagras i ett system för redskapshantering. Maskinen kan också utrustas med en lastarmsfjädring med hydraulkrets och gasdämpare som ska bidra till snabbare transport på ojämnt underlag. Parallellt har det allmänna hydraulsystemet förbättrats på ett sätt som utlovas ge snabbare respons.

Arbetet underlättas och effektiviseras även med tillvalet Smart View – tre kameror monterade på ramen där varje kamera ger ett separat perspektiv av maskinen och ger föraren en totalbild runt maskinen, vilket minskar risken för olyckor vid manövrering eller förflyttning.

När maskinen startas kontrolleras alla vätskenivåer, inklusive motor- och hydraulolja automatiskt. Behövs åtgärder informeras föraren med ett varningsmeddelande på displayen.

I direkt anslutning till bränsletanken finns en elektrisk tankningspump som levererar 50 liter per minut och nås enkelt från marknivå.

– Vi håller också på att ta fram en spårgående variant som med en bredd på 1 690 millimeter kan bli ett värdefullt alternativ för arbete på och vid spår, säger Peter Bäck.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08