Ackordslönen fortsatt skiljelinje
– Vi kan inte längre acceptera att vi har en huvudlöneform baserad på hur snabbt man jobbar, vilket ackordslönen innebär. I dag måste lönen omförhandlas med Byggnads var tredje månad, det är i sig ohållbart och skrämmer bort mindre företag från branschen, säger Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind.
– Byggbranschen behöver ett nytt, enkelt och konkurrenskraftigt kollektivavtal. Vi är måna om att företagen och medarbetarna själva får frihet att bestämma vilken löneform som passar dem bäst, säger Mats Åkerlind.
– För att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för långtidsarbetslösa och nyanlända vill vi införa en ny tidsbegränsad anställningsform på 18 månader – en introduktionsanställning för enklare arbetsuppgifter. Vi tror att detta skulle kunna leda till att fler söker sig till byggbranschen efter avslutad anställning och genomgår en yrkesutbildning. Det är viktigt att vi som parter tar ansvar för alla de som står utanför arbetsmarknaden och vill in, det borde vara en självklar del i den svenska modellen, säger Mats Åkerlind.
Det byggarbetsgivarna kallar introduktionsanställning – med en tänkt månadslön på 16 000-17 000 kronor – kallar Byggnads för lönedumpning eller utnyttjande av arbetskraft. Byggfacket kräver rakt motsatt väg med en markerad låglönesatsning och krav på 3,2 procents löneökningar.
– Byggnads vet vilken riktning vi vill att byggbranschen ska ta. Lika villkor för alla där kvinnor och män, nyanlända och ungdomar jobbar sida vid sida. Nu vill vi utveckla och vässa det verktyg vi fick i förra avtalsrörelsen, huvudentreprenörsansvaret. Då får vi en byggbransch våra medlemmar kan vara stolta över att jobba i. Vi står inför en byggboom, då kommer vi att behöva rekrytera från hela befolkningen, inte bara halva, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.
Mats Åkerlind anser dock att argumentationen haltar.
– Den lägsta lönen i Byggavtalet är i dag på cirka 26 000 kronor per månad. Det är 1 000 kronor högre än den genomsnittliga lönen hos övriga medlemmar i LO. Det är därför inte rimligt att Byggavtalets lägsta lön ska öka ytterligare. Det hotar konkurrenskraften och innebär en allt för hög tröskel för ungdomar, långtidsarbetslösa och nyanlända att komma in i byggbranschen. Grundlönen måste därför frysas på nuvarande nivå under en längre period, hävdar Mats Åkerlind.
Byggnads kräver också fler lärlingar på arbetsplatserna.
– Det krävs för att säkra återväxten av välutbildad arbetskraft utan att ställa grupper mot varandra, säger Byggnads avtalssekreterare Thorbjörn Hagelin.
Även Byggnads och Maskinentreprenörerna har växlat krav och även här lär diskussionerna bli som hetast när löneform och lönens storlek kommer på tal.