23948sdkhjf

Hamnutbyggnad i Göteborg

Göteborg står inför den största hamnutbyggnaden sedan 1970-talet. En ny terminal ska börja byggas i ytterhamnarna på Hisingen 2017 för att stå klar efter 2020. Tanken är att till stor del använda muddermassor i projektet som kostnadsberäknas till cirka en miljard kronor.
Ungefär 90 procent av Sveriges utrikeshandel sker med sjöfart och cirka 30 procent av utrikeshandeln går via Göteborgs Hamn. Under 2015 skeppades runt 38,2 miljoner ton gods via hamnen, jämfört med 37,1 miljoner ton under 2014.

Framför allt har hanteringen av bilar ökat avsevärt, medan däremot containerhanteringen minskat något. Hamnledningen hoppas dock att även containerhanteringen ska lyfta igen efter det investeringsprogram som genomfördes under förra året.

Jag är övertygad om att de förbättringsåtgärder som genomförts kommer att bära frukt under kommande år. Ett annat positivt tecken är att trafiken ökat i form av nya anlöp och större fartyg mot Asien i Göteborgs Hamn i slutet av 2015, säger Göteborgs Hamns vd Magnus Kårestedt, som nu dessutom kan glädjas åt att Mark- och miljödomstolen lämnat klartecken till en ny godsterminal i anslutning till befintliga terminaler i Arendal på Hisingen.

– Terminalen är en viktig del av vår framtida expansion och ger oss möjlighet att hantera en ökad efterfrågan på sjötransporter via Göteborgs Hamn, säger Magnus Kårestedt.
Den nya hamnen beräknas fylla ett område på ungefär 220 000 kvadratmeter, vilket motsvarar lite mer än 30 fotbollsplaner av Ullevis storlek. Placeringen på Hisingssidan i Göta Älvs mynning, mitt emellan Älvsborgshamnen och Arendalshamnen ska bland annat möjliggöra för fartyg med ett djupgående på upp till elva meter att angöra hamnen.

Det innebär att trafiken troligtvis kommer att domineras av godstransporter inom Europa – antingen som slutdestination eller till de stora omlastningsnaven i norra Tyskland, Nederländerna och Belgien för vidare transport ut i världen.

– Här ser vi en ökad efterfrågan från marknaden. Dessutom finns det en politisk vilja i Europa att flytta fler transporter från land till sjö för att avlasta vägarna och minska miljöpåverkan, säger Magnus Kårestedt.

Ett väsentligt inslag i utbyggnadsprojektet är de muddermassor av lera och slam som Göteborgs Hamn regelbundet hämtar upp från sjöbotten i hamnområdet så att sjökortsdjupet behålls. Tanken är att placera de upphämtade massorna i ett invallat område i Arendalsviken.

– Genom att använda muddermassor vid bygget återanvänder vi ett material som annars skulle läggas på deponi, säger Magnus Kårestedt.

Än så länge är det inte fastställt vilken typ av hantering det blir i den nya hamnen – containrar, rullande gods som trailers och bilar, passagerartrafik eller en kombination av flera godsslag.
– Tillståndet ger oss möjlighet att anpassa utformningen av terminalen efter hur marknaden ser ut lite längre fram, säger Magnus Kårestedt.

Den nya hamnanläggningen kommer att ske på bekostnad av så kallade ålgräsängar på sjöbotten som är en viktig del i havets ekosystem och fungerar som barnkammare för flera fiskarter.

– Som alltid när vi växer kompenserar vi för vårt intrång i naturen och kommer att återplantera minst lika mycket ålgräs som försvinner från Arendalsviken, lovar Magnus Kårestedt.

I likhet med företagets befintliga godsterminaler kommer verksamheten vid den nya terminalen att drivas av en extern operatör – oklart vem, men intresset är, enligt Magnus Kårestedt, stort.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078