Gott om tillförsikt inför Bauma
En halv miljon besökare och cirka 3 400 utställare förbereder sig just nu för världens största maskinfest – Bauma – som slår upp portarna 11-17 april i München. Leveranstidningen Entreprenad har fått en förhandstitt och ger här en första glimt av innehållet på mässan.
På årets Bauma får runt en halv miljon besökare möjlighet att närmare studera hur långt utvecklingen hunnit. Och i vanlig ordning har tillverkarna inte nöjt sig med att titta på åtgärder som håller nere bränsleförbrukning och miljöbelastning. Väl så viktiga mål i produktutvecklingen är god arbetsmiljö samt mångsidiga, smidiga och gärna tysta maskiner som kan användas även i tät bebyggelse.
Strategiska samarbeten mellan tillverkare, redskap och verktyg innebär också att maskinernas teknikinnehåll i allt större utsträckning sätts på plats redan i fabrik, något som bland annat kan minska risken för skador på delar – ofta kablage – som annars tenderar att ligga öppet, utan tillräckligt skydd.
Samtidigt innebär de allt mer avancerade tekniska lösningarna att förarens arbete underlättas. Olika övervaknings- och kontrollsystem ska bidra till både ökad produktivitet, minskad miljöbelastning och inte minst ökad säkerhet.
Även om många företag satsat stort på att utveckla kompakta maskiner märks även att intresset för det tyngre programmet börjar återkomma. Senare års fallande metallpriser har slagit hårt mot gruvnäringen, inte bara i Sverige. Nu finns dock förhoppningar om att pendeln snart slår tillbaka, kanske redan i år.
Många tillverkare av tyngre utrustning har stora förväntningar om att Bauma ska bli något av en vändpunkt för en bransch som sargats svårt globalt. En anledning är att det finns ett stort uppdämt behov av ny utrustning, en annan att potentiella maskinköpare valt att fördröja sina köp tills de haft en chans att spana in ett samlat utbud under den stundande mässveckan.
Bland annat redovisar gruvsektionen inom den tyska branschorganisationen VDMA en märkbar ökning av förfrågningar som tyder på ett markant ökat intresse av maskinköp. En teori är att åtskilliga entreprenörer börjar söka sig till alternativa verksamheter som ändå ligger förhållandevis nära gruvbranschen. Ytterligare en teori är att nedgången lett till en allt tuffare konkurrens och ett sätt att öka den egna konkurrenskraften är att modernisera sin maskinpark för att exempelvis öka produktiviteten och minska de höga bränslekostnaderna.
När samtidigt kraven på säkerhet skärps på allt fler tunga marknader bidrar det ytterligare till att förväntningarna om maskinköp blir allt större.
Ett av många företag som valt att satsa på större maskiner är Volvo som aviserat att företaget kommer att visa upp sina hittills största modeller bland ramstyrda dumprar och grävmaskiner.