Nu kommer varslen
Rot-köparna står inför höjda priser och färre utförare. Någon som är förvånad över att den svarta marknaden så smått börjar gnugga händerna igen?
Jan Björklunds huvudlinje är i vart fall att ett enkelt jobb med låg lön är bättre än inget jobb alls.
Enligt Jonas Sjöstedt räcker det med att sätta människor i skolbänken för att lösa alla problem med arbetslöshet. Möjligen menar han då att människor i utbildning inte arbetar, i varje fall inte heltid. Därmed skulle arbetslöshetssiffrorna kunna sjunka dramatiskt – på papperet. I varje fall till dess utbildningen är avslutad och så dags är förmodligen problemet någon annans.
Så sent som på Stora Infradagen i Stockholm betonade Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg dessutom att allt för många utbildningar är ett direkt svek mot dagens ungdomar därför att de med stor säkerhet leder till arbetslöshet, medan utbildningar till bristyrken – exempelvis maskinförare – läggs ner, delvis på grund av begränsat intresse från ungdomarna.
Det är ingen tvekan om att utbildning kan öka individens konkurrenskraft om de jobb som finns, men hjälper inte mycket de gånger kompetensen matchar jobb som inte finns. Ett fungerande system för lärlingsutbildning skulle dock kunna lösa en del av problemet.
Den politiker som på allvar vill bidra till att skapa sysselsättning kan inte – i likhet med bland andra Jonas Sjöstedt – medverka till att upprätthålla dagens murar mot anställning i form av så kallade trygghetslagar, höga ingångslöner, höga avgifter, och samtidigt belasta arbetsgivaren med krånglig administration och stora riskmoment, exempelvis sjuklöneansvar.
Här finns mycket att göra för en ansvarstagande politiker. Därför är det beklämmande att Löfven-ministären väljer att gå rakt motsatt väg, vilket inte minst de sänkta rot- och rut-avdragen visar. Avdragen, som tvingats fram på grund av den ohemult höga skattebelastningen på tjänster, har skapat tiotusentals nya jobb, genererat gigantiska skatteintäkter och omvandlat mängder med svarta jobb till vita.
Regeringen valde att inte lyssna på varningsropen från bland annat näringslivet, men börjar redan nu se de första resultaten av sin åtgärd. Sveriges Byggindustrier i Jämtland har slagit larm om att varsel och uppsägningar börjar ta fart och att ett av medlemsföretagen till och med sagt upp samtliga anställda.
Ett faktum som talar emot att uppsägningarna primärt är säsongsbetonade är att byggmarknaden rullar på i bra fart. Mindre byggföretag tenderar dock att byta inriktning. I stället för att förlita sig på sina tidigare kunder på konsumentsidan väljer de i stället att ta uppdrag som underentreprenörer. Rot-köparna står inför höjda priser och färre utförare. Någon som är förvånad över att den svarta marknaden så smått börjar gnugga händerna igen?