23948sdkhjf

Bric-länder tynger Volvo

– Trots minskad försäljning förbättrades vårt rörelseresultat avsevärt jämfört med samma period 2014. Vi tog marknadsandelar i det större, mer lönsamma maskinsegmentet, säger Volvo Construction Equipments vd Martin Weissburg, som ser ljuspunkter i ett annars ganska dystert fjärde kvartal.
Volvos vd och koncernchef Martin Lundstedt konstaterar att 2015 som helhet blev ett år med i stort sett oförändrade volymer – med undantag av just anläggningssidan som tappade rejält med mark redan under det avslutande kvartalet 2014.

– Volvo CE kämpar mot vikande marknader i främst Kina och Brasilien, men lyckades trots ett volymtapp på 26 procent förbättra det underliggande resultatet något genom en bättre marknadsmix samt lägre kostnader. Rörelseresultatet i det säsongsmässigt svaga fjärde kvartalet blev minus 191 miljoner kronor jämfört med en förlust på 815 miljoner kronor för samma period 2014, säger Martin Lundstedt.

Sett till helåret förbättrades rörelseresultatet från 1 231 miljoner kronor till 2 090 miljoner kronor.

Efter att under många år envetet ha jobbat för att bredda produktutbudet har pendeln nu svängt åt andra hållet. För varumärket mindre betydelsefulla produktgrupper som grävlastare, väghyvlar och fräsar tillverkas inte längre – i varje fall inte med Volvos logotyp. Grävlastarna och väghyvlarna produceras i stället i Kina. Bland annat lanserades grävlastare under SDLG-flagg i slutet av 2014 i Asien, vilket följdes upp med en stor lansering i Afrika i höstas.

Bantningen av produkttyper tar en stor del av de kostnadsbesparingar som gjorts, vilket framför allt påverkat anläggningarna i polska Wroclaw, brasilianska Pederneiras och Shippensburg i USA. Sammantaget i hela koncernen minskade antalet anställda med 2 100 personer till 14 400.

Trenden under 2015 var ungefär densamma som i den senare delen av 2014. Framför allt är det tre länder som efter några års närmast hysteriska uppgång nu tappat farten. Nedgången i Kina (-48 procent), Brasilien (-50 procent) och Ryssland (-67 procent) slår primärt mot SDLG-maskinerna även om försäljningen av de Volvomärkta produkterna också tappat tempo.

Sammantaget innebär det dock att företaget redovisar en orderingång som under året minskat från ungefär 60,6 miljarder kronor till drygt 45,1 miljarder kronor. Däremot har den sammanlagda nettoomsättningen klarat sig med en mer blygsam inbromsning från 53 till 51 miljarder kronor.

Frånsett de tre värst utsatta länderna har försäljningen legat ungefär i nivå med tidigare – dock med ett undantag – Nordamerika där orderingången föll med 33 procent under fjolårets avslutande kvartal jämfört med samma period året innan. En anledning till fallet är dock, enligt företaget, just att tillverkningen av väghyvlar och grävlastare upphört.

Den marknad som utvecklats mest positivt är Europa – utanför Ryssland – där orderingången under det avslutande kvartalet ökade med hela 21 procent. Framför allt drevs uppgången av en kraftigt ökad efterfrågan på grävmaskiner och hjullastare i Tyskland och Frankrike.

När försäljningen dök i slutet av 2014 var förklaringen en gruvindustri på lågvarv. Därför måste det vara ett välkommet besked när nu företaget redovisar att marknadsandelen bland de större, mer lönsamma, maskinerna ökat med 1,8 procentenheter under 2015. Uppenbarligen räknar företaget med en fortsatt gynnsam utveckling i det övre segmentet. Bland annat aviseras lansering av företagets hittills största bandgrävare och största midjestyrda dumper på Bauma 11-17 april.

Vad gäller framtiden har Volvo skruvat ner förväntningarna något i Nordamerika, men i övrigt är skillnaderna jämfört med tidigare bedömningar marginella.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079