Miljökrav med mersmak
Stockholm. Maskinutvecklingen har accelererat även på asfaltsidan under de senaste åren, och liksom för övriga entreprenadmaskiner var det kraven på avgasrening fick fart på tillverkarna, konstaterade Daniel Tegin på NCC Roads under sitt föredrag på höstens Asfaltdag.
– Det skapade en tidtabell, även i Nordamerika och Japan, och en stor utveckling på maskinsidan.
De nya motorerna krävde mer utrymme och tillverkarna tvingades ta fram helt nya chassin, när maskinerna ändå lagts på ritbordet igen tog många chansen att se över även andra aspekter. Resultatet blev en hel del fiffiga funktioner.
– I dag är vi framme i slutet av den resan för dieselmotorerna, 2014 kom de senaste kraven, 2016 kommer maskinerna ut på marknaden och det har gett oss mycket smartare motorer, med betydligt lägre motorvarvtal, det märks inte minst på bränsleförbrukningen. En maskin som drog 25-27 liter i timmen, drar nu 7-8 liter.
Även de mindre förändringarna kan vara nog så värdefulla. Tidigare helt rena touchskärmar i en asfaltläggare kan nu hanteras även med arbetshandskarna på, nya displayer ska ge bättre kontroll på alla funktioner, det går också att spara inställningarna för att kunna plocka fram dem senare och starta med samma utgångsläge.
Arbetsmiljö, ergonomi har också förbättrats, med fokus på förarens bekvämlighet har sätena förbättrats och instrumenteringen placerats på ett smartare sätt.
– Lägre varvtal ger också mindre buller, både för föraren och för omgivningen.
För vältarna har det också hänt en hel del, med intelligent packning och automatiserade funktioner.
– Välten packar inte om temperaturen är för låg, ett annat exempel är Caterpillar AAC, där energin i valsen avtar ju mer packat det är, förklarade Daniel Tegin som noterar att flera leverantörer numera erbjuder oscillation även på små maskiner och att de mindre maskinerna också fått packningsmätare.
Han lyfter också fram behovet av dokumentation.
– Obundna lager har dokumenterats länge men det har varit si och så med dokumentationen för asfalt, där vill vi se vilken packningsgrad, antal överfarter, temperatur och så vidare.
Nu går det att hålla koll även på packningen, olika dokumentationssystem tar hjälp av satellitmottagare, PC-skärm, Wlan, temperaturmätare och accelerometer.
– Man kan se vad som händer när man packar, ofta via färg, det går också att koppla ihop flera maskiner som pratar med varandra så att en maskin kan göra fem överfarter, sedan ser den andra maskinen att den ska göra tre om det som krävs är åtta.
– Alla kan erbjuda såna här system i dag – Atlas Copco, Bomag, Caterpillar, Hamm, Volvo. Men det blir ett gissel för våra entreprenörer eftersom ett Bomagsystem inte fungerar i Volvo och så vidare, säger Daniel Tegin som efterlyser system som går att flytta mellan maskinerna.
En annan trend är telematik.
– Alla har det. Då kan man se vart maskinen gått, hur många timmar, när den ska den servas och så vidare. Det går också att förse den med geostängsel som ger larm när maskinen flyttas.
Daniel Tegin konstaterar att man redan i dag kan följa hela processen från asfaltverk till utläggare och se vart materialet är, när det kommer, vilken hastighet man kan hålla på arbetsplatsen för att hela tiden ha ett konstant flöde, etcetera.
– Det blir en total analys och det går fort – det liknar mer ett industriarbete.
För framtiden tror han framförallt på hybridmaskiner.
– Det är nästa steg när vi nu är klara med dieselmotorutvecklingen.
Han förutspår också en ökad elektronisk styrning där maskiner kan köras utan förare och ”pratar” med varandra.
– Det blir intressant att se vart den utvecklingen tar vägen.