Svenskt stålpris till finsk skördare
Med hjälp av höghållfast stål har Ponsse lyckats förbättra både komfort och prestanda i sin nya generation skogsskördare i Scorpion-serien. Därför tilldelas det finska företaget årets Swedish Steel Prize som årligen delas ut av SSAB.
Utmärkelsen togs hem i tuff konkurrens. Arrangören fick ta emot 77 ansökningar från 28 länder, varav fyra hängde med till finalrundan. När vinnaren presenterades i Stockholm 19 november var det sjuttonde året i rad som SSAB på det här sättet lyfter fram innovativa och kreativa applikationer och lösningar i höghållfasta stål.
Som vanligt kan konstateras att maskiner för bland annat skogs- och anläggningsindustrin kan uppnå avsevärda kvalitetsförbättringar med hjälp av genomtänkta val av stålkvaliteter.
Årets vinnare imponerar stort på juryn som inte minst uppskattar att valet av höghållfast stål gör det möjligt att hitta helt nya lösningar som verksamt bidrar till att förbättra förarens arbetsmiljö. Bland annat konstateras att skogsskördaren sett ungefär likartad ut i decennier, vilket skulle kunna bero på att den traditionella skördaren hittills konstruerats med utgångspunkt från funktionen. När konstruktörerna nu fick helt fria händer kom utgångspunkten i stället att vara föraren och dennes arbetsmiljö och som oftast vägde även kundernas önskemål tungt i vågskålen.
– En av våra kunder ville ha en förarhytt som kan rotera. Alla, inklusive den högsta ledningen, var motiverade att utveckla något helt nytt och ta några verkliga steg framåt i branschen. Vi tog fram 3D-layouter och beslutade att den nya maskinen skulle ha mycket mer än enbart en roterande hytt. Den största fördelen med nya Scorpion är att den förbättrar ergonomin avsevärt, vilket även ökar produktionen, lovar Juha Inberg, Ponsses FoU-chef.
Till stor del handlar det om kranarmens placering och utformning, vilket påverkar förarens sikt och därmed även behovet av återkommande vridningar och mer eller mindre märkliga arbetsställningar för att kunna utföra sitt arbete.
En traditionell skogsskördare har kranarmen monterad på framsidan eller vid sidan av förarhytten, viket gör att den ofta hamnar i en position där den skymmer sikten.
Scorpion har försetts med en symmetrisk kranarm där föraren sitter i mitten av alla rörelser med förbättrad förarergonomi och obruten sikt i alla riktningar. Med färre och mindre sidledsvridningar i kupén när skogsmaskinen är i drift blir förarens arbete både enklare och säkrare samtidigt som avverkningskvalitén förbättras.
SSAB och Ponsse har samarbetat länge om höghållfast stål. Exempelvis har kunden erbjudits teknisk support, verkstadsexpertis och hjälp att välja rätt material, vilket även skett vid utvecklingen av den nya skördaren. Bland annat används det höghållfasta stålet Strenx 700 MC Plus tillsammans med gjutstål i tvåarmslyftbommen över förarhytten. Till ramen valdes Strenx 700 på grund av sitt höga belastnings- och utmattningsmotstånd. Strenx 700 används även i chassit, vilket tillåter den unika tredelsdesignen. Skördaraggregatet är tillverkat av Hardox 500-stål, vilket ger god slitstyrka.
Det höghållfasta stålet gör att skördarens totala vikt hålls nere, vilket underlättar manövrering i ojämn terräng samtidigt som eventuella skador på mjukt underlag begränsas. Den minskade vikten tillåter användningen av fler lager, något som i sin tur ökar stabiliteten. Dessutom utlovas sänkt bränsleförbrukning och snabbare bomrörelser.
Juryn har onekligen uppskattat den nya skördaren och lyfter fram åtskilliga detaljer eller funktioner i sitt utlåtande:
”Genom att systematiskt utveckla skogsskördaren med fokus på föraren har Ponsse skapat en helt ny generation skördare med signifikant bättre förarergonomi. Unika konstruktionslösningar som utnyttjar alla fördelar med höghållfast stål i chassi, kranarmar, fällaggregat och hasplåtar ger dessutom högre produktivitet och mindre markskador. Skördarens funktionalitet har ökat utan motsvarande viktökning. Användning av stål med hög slagseghet säkerställer drift vid låga temperaturer”, skriver juryn bland annat.
Scorpion har producerats sedan 2014 och det finns för närvarande cirka 200 maskiner på marknaden i cirka 30 länder. Ponsse har patenterat kran- och kupékonstruktionen, trippelramskonstruktionen, ramstabiliseringssystemet och kupéns nivelleringssystem.
Bland de nomineringar som inte räckte hela vägen fram fanns Terex Cranes nyskapande bomsystem i höghållfast stål som utlovas öka kapaciteten på en av företagets befintliga kranar med mer än 90 procent. Målsättningen var att utveckla ett bomsystem för montage på äldre kranmodeller. Anledningen var att kunden därmed inte skulle behöva köpa en helt ny, större kran när projektkraven ökar.
Boom Booster Kit består av två elvametersadaptrar och fem sektioner om vardera tio meters längd. Montaget ska, enligt tillverkaren, klaras på ungefär två dagar och utan behov av ytterligare förstärkning på kranbasen.
När tilläggsbommen är monterad är bomlängden 72 meter. Med Boom Booster-tillägget är det enkelt att med en jib-konfigurering ändra totalhöjden på huvudbommen från 156 meter till 234 meter.
Pinnbultsstrukturen gör att Boom Booster kan tas isär helt eller delvis, och därmed anpassas till lokala transportregler. Hantering och transport underlättas av att delarna passar i öppna, tolv-meters standardcontainrar.
– Tänk på det som ett kort som uppgraderar en bil och som omedelbart ökar dess prestanda. Boom Booster nästan fördubblar effektiviteten för vår kranmodell CC 8800-1 vid höga och långa bomkonfigurationer, lovar Harald Riedinger, teknik- och innovationschef på Terex Cranes Group.
Enligt juryn har Terex utvecklat en utbytbar kransektion som radikalt ökar lyftkapaciteten för en av deras kranar (modell CC 8800-1).
”Eftersom alternativet är anskaffning av en helt ny kran är denna lösning mycket kostnadseffektiv. Höghållfast stål utnyttjas i förlängningens fackverk, med rörprofiler och skruvförband. Enkel montering på plats gör att enheten kan transporteras demonterad, i containers. Förlängningsfackverkets större tvärsektion innebär förbättrad knäcksäkerhet och böjstyvhet,” skriver juryn.
Sydafrikanska Milotek nådde inte heller hela vägen fram med sitt system för tunga transporter – ett system som tagits fram som alternativ till traditionella transportsystem som järnväg, lastbil, transportband och underjordiska gruvåkerisystem. Det handlar om en modulär högbana med självgående tåg där höghållfast stål används på ett kreativt sätt i komponenter som spåret, den ovanliggande konstruktionens pelarben, upphängningssystemet, upphängningsfästen samt i containrar som används för järnmalmstransporter.
– Höga transportkostnader var den främsta orsaken till att vi började leta efter nya alternativ. Vårt system är upphängt i luften. Tåg och vagnar hänger från en upphöjd räls som stöds av vertikala stolpar. Det har få rörliga delar och modulariserade komponenter med en förenklad design och minimerade underhållskostnader. Det är enklare att installera än de flesta transportsystem som finns i dag. Vi såg möjligheterna som höghållfast stål kan erbjuda redan från start. Kostnaden för det upphängda transportsystemet kan minskas med 85 procent. I framtiden vill vi använda Futran-systemet även för persontransporter, säger Miloteks ägare och vd Andries Louw.
Två prototyper har byggts hittills , men de första projekten har redan påbörjats. Bland annat byggs en ungefär fem kilometer lång linje i en kolgruva i Moçambique. Beräknad stålmängd är ungefär 1 500 ton. Ännu ett 12-kilometers projekt är på väg att sättas i gång i Sydafrika, och i Botswana kommer en sju kilometer lång bana att tas i drift under 2016.
Juryn beskriver systemet som innovativt och miljöanpassat med hög kapacitet för tunga transporter.
”Potentialen hos höghållfast stål har genomgående utnyttjats för att uppnå kostnadseffektivitet och låg vikt. Bygge av transportbanor på svårtillgängliga platser underlättas genom enkel montering på plats av prefabricerade moduler som förbinds med bultförband. Systemet är mycket flexibelt och kan anpassas för olika transportbehov.”
Den fjärde finalisten är en fragmenteringsmaskin för sockerrör från brasilianska Facil System. Knivar i avancerat slitstål har monterats med skruvförband i spiralform på roterande trummor. Jämfört med konventionella fragmenterare med hammare konstaterar juryn att Facils metod knivlösning avsevärt förbättrar prestanda, minskar energiförbrukningen och ökar livslängden.
Swedish Steel Prize instiftades år 1999 av SSAB. Syftet är att öka kunskapen om höghållfast stål och hur det kan användas för att utveckla starkare, lättare och mer hållbara produkter.