Cramo behöver kvinnor
Uthyrningsföretaget Cramo vill öka jämställdheten i sin verksamhet och börjar med att försöka öka andelen kvinnor i depåerna.
– Elva procent av de som är anställda i vår depåverksamhet är kvinnor, det är alldeles för lite, konstaterar Ingrid Hollertz, HR-chef på Cramo.
Hon noterar att siffran är lite bättre än snittet i byggbranschen, Cramo vill ändå höja den – rejält.
– Vi måste öka andelen kvinnor, en jämställd arbetsplats är mer lönsam.
Tanken är att aktivt rekrytera kvinnor till depåerna, något som på sikt ska innebära att andelen kvinnliga chefer också ökar.
– Vi arbetar mycket med internrekrytering och behöver få in kvinnor redan i depåerna – som servicetekniker, depåchefer med mera, säger Ingrid Hollertz.
Det slutgiltiga målet är en helt jämställd arbetsplats och ett konkret delmål är att ha minst en kvinna anställd på varje Cramodepå innan utgången av 2016.
– I dag har vi 53 kvinnor anställda på totalt 80 depåer, vi behöver alltså minst 30 stycken till, konstaterar Ingrid Hollertz.
Hon lyfter fram Cramos depåer i norra Norrland som en förebild.
– Vår distriktschef Ulf Persson har gjort ett mycket bra arbete där, han har drivit på rekryteringen och där finns det mer än en kvinna per depå – när vi såg det insåg vi att vi måste göra denna satsning i hela organisationen.
För att nå målet kommer Cramo att arbeta aktivt med ett rekryteringsföretag, en karriärsida på internet ska dessutom lyfta fram kvinnliga medarbetare som goda exempel. Företaget kommer också att starta upp kvinnliga nätverk i samtliga regioner, och har tecknat ett samarbetsavtal med Klara K, som driver nätverk för att främja kvinnors karriärutveckling.
Cramo kommer också att se över även de mer subtila trivselfaktorerna på jobbet - inte minst arbetskläderna.
– Vi ska ta fram arbetskläder som är bättre anpassade för kvinnor, vi har märkt att de kläder vi använder inte passar så bra – de är fel sydda helt enkelt, byxorna glipar och handskarna passar inte – där finns det mycket vi kan göra, säger Ingrid Hollertz.