Mer underhåll, mindre nybyggen
Den första december lämnade Trafikverket in det så kallade inriktningsunderlaget för kommande planeringsperiod till regeringen. Startskottet har därmed gått för den process som i slutänden kommer att resultera i en infrastrukturproposition och en nationell transportplan för åren 2018-2029.
Trafikverket har på regeringens uppdrag tagit fram underlag och analyser för hur ”transportinfrastrukturen bör se ut i olika framtida utvecklingsinriktningar”. Enligt ett pressmeddelande är mer pengar till underhåll en gemensam nämnare för de olika inriktningarna.
– För att kunna behålla funktionaliteten på väg och järnväg på dagens nivå krävs ökade resurser, och ska vi ta igen det eftersläpande underhållet under nästa planeringsperiod krävs ytterligare resurser, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon i pressmeddelande.
Utrymmet för investeringar kommer dock att vara begränsat, uppger Trafikverket.
– Det innebär att vi behöver vårda det vi har, och fokusera på åtgärder som bättre utnyttjar den befintliga kapaciteten i transportsystemet, säger Lena Erixon.
I Trafikverkets uppdrag ingick även att analysera hur man kan minska transportsystemets utsläpp av växthusgaser, slutsatsen blev att stora infrastrukturinvesteringar inte löser klimatproblemen.
– Trafikverkets bedömning är att styrmedel och regleringar för energieffektivare vägfordon och förnybar energi blir nödvändiga och centrala för att minska utsläppen, säger Lena Erixon.
När underlaget nu överlämnats till regeringen går det samtidigt ut på remiss, remissinstanserna ska komma med sina synpunkter senast den sista februari.
Trafikverket förväntar sig sedan att få uppdraget att ta fram ett förslag till ny nationell plan, som regeringen sedan kan fastställa våren 2018.