Tekniklyft i drivlina vässar hjullastare
Leveranstidningen Entreprenad har fått en förhandstitt på Liebherrs senaste hjullastargeneration X-Power som kommer att lanseras på Bauma nästa år. Maskinerna skiljer sig från föregångarna främst genom kombinationen av hydraulisk och mekanisk drivlina.
– Innovationer av den här digniteten lanseras som mest vart tjugonde år så det är en väsentlig milstolpe i den tekniska historien om Liebherrs hjullastare, sade han bland annat.
Grundtanken när utvecklingsarbetet startade skiljer sig inte nämnvärt från andra tillverkare. Målsättningen var bland annat bränsleeffektivitet, styrka, stryktålighet, bra arbetsmiljö och hög produktivitet. Givetvis stod även begränsad miljöbelastning högt på prioriteringslistan, där inte minst de nya steg IV-motorerna har stor betydelse.
– Vi har heller aldrig tidigare utsatt någon av våra maskinmodeller för så rigorösa tester. Prototyperna har så här långt körts i 65 000 timmar i såväl hårda konventionella lastuppdrag som i riktigt tuffa projekt utifrån kundernas önskemål. De har gått i vitt skilda miljöer som stenbrott, sågverk, anläggningar för återvinning och kompostering, slagghantering vid stålverk och arbete med kol i en hamn, säger Martin Gschwend.
Det nya konceptet finns i de större hjullastarna, från L 550 till L 586, vilket innebär standardskopor från 3,2 till 6,0 kubikmeter och vikter mellan 17 och 33 ton. För att lastarna inte bara ska klara de förväntade tunga arbetsuppgifterna utan också kunna köras med färre och kortare avbrott och med längre livslängd har vitala komponenter uppgraderats. Uppgraderingen gäller i både stort och smått. Enkla bultar är nu betydligt kraftigare samtidigt som axlar, där så varit möjligt, hämtats från närmast större modell.
– Ett sätt att säkerställa komponenternas kvalitet är att vi antingen producerar dem själva eller hos noggrant utvalda tillverkare, säger Martin Gschwend.
Arbetsmiljön har ägnats en hel del omtanke vilket är märkbart redan utanför maskinen tack vare de rejäla trappsteg som ska ge säker förflyttning in och ur den rymliga hytten. Stol, reglage och displayer fungerar som en enhet med stora möjligheter till individuella anpassningar. Även ratten är inställningsbar. Även behovet av lätt åtkomliga förvaringsplatser har tillgodosetts.
Glasytorna är större än tidigare och sträcker sig längre ner, vilket bidrar till bättre sikt i alla riktningar. Extra hjälp ger backkameran som skickar bilderna vidare till en touchscreen i hytten.
Samtliga berörda motorer – från 140 kilowatt (191 hästkrafter) till 280 kilowatt (354 hästkrafter) – följer företagets huvudstrategi med SCR-teknik, det vill säga selektiv katalysatorreduktion där en reagens (Adblue) sprutas in i avgasflödet.
– Det är ett enkelt, pålitligt och effektivt system även utan dieselpartikelfilter. Därmed slipper man även de höga temperaturer som krävs när filtren regenereras och därmed minskar även brandrisken. För den som behöver ett dieselpartikelfilter för vissa specifika tillämpningar så kan vi erbjuda det också, säger Martin Gschwend.
Det som framför allt skiljer de nya hjullastarna från övriga på marknaden är drivlinan.
– Vår lösning är en kombination av hydrostatisk och mekanisk drivning. Den hydrostatiska drivningen är effektivast i lastningsfasen och vid körning korta sträckor. Vid längre körningar och i motlut passar den mekaniska lösningen bäst. Samspelet mellan de två teknikerna sköts med automatik utan märkbara växlingar och utan att maskinen tappar kraften ner i backen vid övergångarna. Dessutom övervakas allt av ett intelligent system som ser till att samspelet mellan motor, transmission och arbetshydraulik alltid ger optimal produktivitet och med en bränslebesparing på upp till 30 procent, jämfört med konventionella lastare, lovar Martin Gschwend.
– Transmissionen är till märkbar hjälp, inte bara vid acceleration, utan även när farten minskar. Det minskar slitaget på arbetsbromsen som mest finns som en extra säkerhet. Samtidigt minskar risken att däcken slits genom att de alltid hålls rullande i vald hastighet. Bedömningen är att däckslitaget därmed minskar med 25 procent.
Liksom föregångarna används primärt ett lastaggregat av typ z-länk. Martin Gschwend betonar dock att det är ett rejält uppgraderat aggregat som bland annat erbjuder 20 procent mer brytkraft än hos tidigare generationer. Exempelvis för timmerhantering finns dock ett alternativt aggregat som passar bättre vid arbete med tunga laster på hög höjd.
– En detalj är att vi även uppgraderat skoporna så de fungerar optimalt tillsammans med de nya lastaggregaten. Huvudsakligen handlar det om förändringar i formen och kraftiga förstärkningar som tillsammans gör att vi kunnat öka volymen i våra standardskopor med 0,2 till 0,5 kubikmeter, säger Martin Gschwend.
Maskinernas utformning har delvis gjorts för att tilltala ögat, men också av funktionella skäl. Bland annat har motorhuven designats för att underlätta sikten runt om maskinen. Samtidigt har tunga komponenter, som motorn, flyttats så långt bak i maskinen som möjligt.
– Genom att på det viset skjuta tyngdpunkten bakåt finns inget behov av en extra motvikt. Vi har hittat en viktfördelning som ger bättre balans och snabbare lastcykler även vid höga tipphöjder med ökad produktivitet som följd. Tack vare motorns placering har dessutom kylsystemet kunnat placeras där luften är som renast – direkt bakom hytten. Det minskar behovet av service samtidigt som kylsystemets livslängd förlängs, säger Martin Gschwend.
Motorhuven öppnas bakåt och gör hela motorn tillgänglig för service och reparationer. Huven kan dessutom fungera som en vindskyddad plattform för en stor del av de arbeten som behöver utföras. De viktigaste servicepunkterna är placerade, lätt tillgängliga nära hytten. Tankningen underlättas samtidigt av att tankarna för bränsle och Adblue placerats i anslutning till varandra.