Uthyrare vill öka säkerhetstänket
Sedan årsskiftet gäller skärpta regler för säkerheten på byggarbetsplatser. Därför utökar nu Cramo utbudet av utbildningar samtidigt som befintliga utbildningar vässas ytterligare. Målet är minskade skador och ökad säkerhet.
− Orsaker kan vara bristande rutiner vad gäller utrustningen eller kunskapsluckor hos personalen. Att få upp ögonen för riskerna och veta hur man ska hantera dem kräver utbildning, hävdar Joakim Linton som är chef för Cramoskolan, Cramos utbildningsverksamhet. Bland annat konstaterar han att förfrågningarna om säkerhetsutbildningar ökat under de senaste två åren.
− Mycket av det ökade intresset har varit inom fallskydd som är den snabbast växande utbildningen.
Framför allt handlar det om ett försök att eliminera skador av allehanda slag, men även de nya sanktionsavgifter som införts för fallrisker från två meter eller mer vid alla byggnads- och anläggningsarbeten har bidragit till att öka intresset för säkerhet. En avgift kan numer nämligen utkrävas så snart det konstateras ett brott mot bestämmelserna – även där vare sig en olycka eller skada har rapporterats.
− Med de nya sanktionsavgifterna har allt fler byggföretag fått upp ögonen för hur viktigt det är med rätt kompetens och korrekt fallskyddsutrustning, säger Joakim Linton.
− Fallolyckor kan ske exempelvis där en lift placerats fel så att den blir påkörd av ett fordon på byggplatsen och den som arbetar uppe i liftkorgen faller ur. Det gäller att veta hur du agerar rätt på hög höjd, både vad gäller redskap och beteende. Vad händer när du faller? Hur skyddas du om olyckan är framme och du ramlar?
Alla utbildningar utgår från ett säkerhetstänk och försöker bland annat ge en insikt i hur man undviker onödigt risktagande. Exempelvis ska de som gått igenom utbildningarna ha klart för sig hur man jobbar säkert och vilket ansvar man har som individ.
Ett av de bärande elementen är att blanda teori och praktik, vilket underlättas av den gigantiska maskinpark som finns på uthyrningsföretagets depåer runt om i landet. I den praktiska delen av utbildningen får deltagarna bekanta sig med utrustningen – som ofta ställer särskilda krav på användaren – och koppla ihop teorin med det som händer på arbetsplatsen. Bland annat ges konkreta exempel på vad som kan gå fel och hur små saker kan göra stor skada.
Oftast handlar det om öppna kurser på företagets depåer, men kurser kan även genomföras på plats hos kunden.
– Cramoskolan kan vid behov leverera en utbildning redan dagen efter det att en förfrågan kommit in från ett företag. Om kunden är ett lite större företag med större återkommande behov så sitter vi gärna ner och hjälper dem med en planering över längre tid. Vi kan hjälpa företaget att lägga upp sina utbildningsinsatser på antingen våra öppna depåkurser eller som företagsanpassade kurser ute hos kund, avslutar Joakim Linton.
− Ingen ska behöva skada sig på sitt arbete. Därför arbetar Cramo ständigt med lösningar för att förbättra arbetsmiljön på byggarbetsplatserna. Satsningen fortsätter och vi ökar nu utbudet ännu mer. Vi försöker finnas på fler orter och jobbar vidare med kvaliteten och omfattningen på utbildningsutbudet, säger Joakim Linton.