23948sdkhjf

Lönsam nedgrävning

Det som göms under mark fungerar även när stormen passerat förbi. Det konstaterar Eon som gör bedömningen att bortåt 50 000 av företagets kunder slapp störningar i eldistributionen på grund av stormen Freja tack vare att stora delar av nätet nu är markförlagt.
När orkanen Gudrun slog till för drygt tio år sedan raserades stora delar av Eons elnät i södra Sverige. 10 000 elstolpar knäcktes, 20 000 kilometer ledning behövde repareras och 260 000 av företagets elnätskunder blev strömlösa.

Sedan 2006 har företaget därför investerat närmare 20 miljarder kronor för att förstärka elnäten i Sverige. Enligt företaget har en sträcka motsvarande Stockholm-Sydney tur och retur vädersäkrats med resultatet att avbrottstiden i genomsnitt halverats.

Det senaste fullskaletest som företagets elnät utsattes för var stormen Freja som nyligen kom på besök i sällskap med vindbyar som närmade sig orkangränsen på 32 meter per sekund längs Hallandskusten och med generellt väldigt hårda vindar över hela södra Sverige. När vinden lagt sig på morgonen efter stormen konstaterade företaget att ungefär 4 000 av kunderna blivit strömlösa. Huvudsakligen på grund av att träd fallit ner över ledningar som ännu inte hunnit grävas ner.

– För bara fem år sedan hade den siffran utan problem varit upp emot 50 000. Vad vi ser är effekterna av att vi har ersatt luftburen ledning med kabel i mark, säger Peter Hjalmar, företagets driftchef för det svenska elnätet.

Vi slår oss inte till ro med det. Satsningen på ökad leveranssäkerhet fortsätter i hela landet, och någon gång 2022-2023 räknar vi med att kunna gå i mål med vädersäkringen i de delar av vårt nät som är hårdast drabbat av återkommande stormar, säger Peter Hjalmar.

I våras presenterades ett nytt investeringspaket kopplat till vädersäkrad eldistribution. Ambitionen är att satsa ytterligare cirka 12,5 miljarder kronor fram till år 2020 för att öka leveranssäkerheten i elnäten runt om i Sverige. Det innebär att ungefär elva miljoner kronor investeras varje arbetsdag – bara i det svenska elnätet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081