23948sdkhjf

Dubbelt jubileum i Jordbro

I 25 år har Hylast i Jordbro fungerat som märkesoberoende reparations- och serviceverkstad för tunga fordon och entreprenadmaskiner. När företaget nyligen arrangerade sina Hylastdagar för femte gången presenterades bland annat en nyinstallerad rigg för hjulinställning.
Jordbro. – I den här branschen blir man aldrig fullärd. Det dyker ständigt upp nya utmaningar och ett av livets stora glädjeämnen är att hitta lösningar som kan hjälpa till att lösa kundernas problem. Det har varit en av de viktigaste drivkrafterna ända sedan jag och min bror Björn byggde vår första verkstad i lösvirke år 1990 i Länna, säger Klas Andersen, vd för Hylast som i dag sysselsätter 20 mekaniker i moderna verkstadslokaler som invigdes i Jordbro 2011.

Hylast har med åren utvecklats till ett viktigt nav för tunga transporter i främst Stockholms södra delar och utför ett normalår runt 5 500 reparations- och serviceuppdrag. Då var det lite kämpigare i början.

Både Björn och Klas Andersen jobbade som lastbilsmekaniker under 1980-talet, men kände att det var läge att ta ett större ansvar och i mars 1990 slogs portarna upp till de nybyggda, helt egna verkstadslokalerna i Länna. Tidpunkten var, med facit i hand, inte helt optimal. Finanskrisen slog till med full kraft under andra delen av 1991, men för det nybildade verkstadsföretaget blev chockeffekten kortvarig. Redan den kommande våren började kunderna strömma till igen, den första mekanikern anställdes och kort därefter tog man även in en praktikant. Båda jobbar för övrigt fortfarande kvar i företaget.

Nu blev det lite bekymmersamt med fyra mekaniker i en verkstad med plats för två. Att två personer tvingades jobba utomhus var inte heller optimalt och därför gick flyttlasset redan 1993 till Handen och en nyinköpt smedja där man bland annat byggde plogar.

Smedjan byggdes om för att anpassas till verkstadsjobben, men plogtillverkningen behölls fram till 1999 då den såldes efter att ha nått upp i en produktion av ungefär 170 plogar per år.

– Vi ville renodla vårt service- och reparationskoncept, men behöll plogkillarna som fick börja med påbyggnader i stället. Vi har dock inte släppt plogarna helt. Fortfarande åtar vi oss en del reparationer av både plogar och skopor, säger Klas Andersen.

Det stora lyftet kom i samband med att de nuvarande lokalerna i Jordbro färdigställdes.

– Vi tog till vara mycket av den erfarenhet och kunskap som fanns hos våra egna medarbetare och skräddarsydde lokalerna för att få bästa tänkbara flöde i lokalerna och så bra arbetsmiljö som möjligt. Här har vi efter hand byggt på serviceutbudet som fortfarande växer. Samtidigt har vi utrymme för en fortsatt expansion om det skulle behövas, säger Klas Andersen.

– Vi har en väldigt låg personalomsättning. Vi försöker erbjuda en bra arbetsmiljö, men det är också viktigt att vi kan erbjuda nya utmaningar och utbildning som gör att våra medarbetare hänger med i utvecklingen. Dagens fordon är välfyllda med datorer, processorer och annan högteknologi. Vi måste se till att medarbetarna får den utbildning som krävs för att vi ska kunna serva även de senaste modellerna.

Samtidigt krävs kompetens för att vi ska kunna bredda vårt serviceutbud. – Härom året blev vi ackrediterade för att reparera och släcka besiktningstvåor. I år har vi börjat jobba med hjulinställning för tunga fordon och släp. Det är en uppskattad tjänst. Allt fler upptäcker att hjulinställningen kan göra stor skillnad på bränsleförbrukning, däckslitage och miljöbelastning. Det finns undersökningar som visar att rätt inställda hjul och axlar tillsammans med rätt däcktryck kan minska bränsleförbrukningen med upp till 14 procent för en lastbil med fullastat släp, säger Klas Andersen.

– Det händer ofta något i trafiken, det kan räcka med att ett hjul kommer i kontakt med en trottoarkant för att inställningen ska ändras. Vi ser själva att hjulen är felinställda på nästan alla bilar vi undersöker.

En av våra kunder som kör många långa transporter jämför nu fordon med och utan inställningskontroll. Jag tror att det slår väl ut.

De senaste tillskotten i verksamheten är en nyinstallerad bromsprovare samt reparation och service av bakgavelliftar på lätta lastbilar, tjänster som efterfrågas av allt fler.

Många klagar på att det är svårt att hitta kompetenta medarbetare, men det är inget större problem för Hylast.

– Vi har ett långtgående samarbete med Fredrika Bremergymnasiet. Bland annat har vi två till fyra praktikanter från transportprogrammet hos oss varje år. Vi ligger tekniskt långt framme och med våra utbildade handledare får ungdomarna en bra grund att stå på. Samtidigt får vi värdefull kontakt med tänkbara medarbetare och flertalet av våra anställda kommer via yrkesskolan, säger Klas Andersen.

I samband med att portarna till de nuvarande lokalerna slogs upp 2011 anordnades en invigningsfest som därefter utvecklats till ett öppet hus för stora och små. När Hylastdagarna nu arrangerades var det för femte gången och ambitionen är att evenemanget ska vara en fest för såväl stora som små, och även för en och annan som kanske rent av saknar ett brinnande intresse för stora fordon och maskiner. Utöver de vanliga utställarna, lådbilsrace, Segway och en crosskart fanns därför även hygienartiklar och konsthantverk med på programmet.

Inte minst tilldrog sig Åsa Sandhs ”luffarslöjd” eller trådslöjd stort intresse.

Ursprunget sägs vara de luffare som drog runt i bygderna i slutet av 1800-talet och i vissa fall hade med sig vispar och brödnaggar av ståltråd som de lämnade som betalning för mat och logi.

Hantverk kom jag i kontakt med redan som liten och det har varit en viktig del av mitt liv sedan dess. Trådslöjd stötte jag på så sent som hösten 2011 då jag gick en kurs och fastnade direkt. Jag använder olika typer av ståltråd beroende på vad jag vill göra och det blir bland annat bruksföremål, smycken och prydnadssaker, säger Åsa Sandh.

Hylast slog även ett slag för den växande sporten crosskart. Tävlingarna går på bland annat rallycrossbanor och bättre folkracebanor och varvtiderna för de större klasserna sägs ligga i nivå med de snabbaste rallycrossbilarna. Motorerna ska härstamma från en serietillverkad motorcykel. Klassen avgör om den får trimmas eller inte. I övrigt består de små, lätta fordonen av stålrör med kaross av glasfiber eller plåt. Bakaxeln ska vara stel och ingen differential är tillåten.

Något större var Yngve Palmkvists tändkulemotor från 1950. 210 hästkrafter hämtas ut vid 300 varv i minuten. Tillverkare var Skandia – före detta Lysekils Mekaniska Verkstad – vars typ 295 har en slagvolym på 95 liter och väger runt tolv ton.

– Den satt ursprungligen i en 33 meter lång fraktbåt byggd 1950. När den byttes ut mot en V8 från Scania blev det rätt mycket tomrum över, minns Yngve Palmkvist.

Bland övriga utställare fanns Joab som framför allt lyfte fram den senaste generationen lastväxlare som är en viktig del för företagets fortsatta utveckling. Bedömningen är att lastväxlarmarknaden kommer att växa något i Sverige, men att den långsiktigt kommer att ligga rätt konstant på en volym något högre än i dag. Företagsledningen räknar dock med att ta nya marknadsandelar och visningen på Hylast ingår i en långsiktig strategi att växa i Stockholm.

Företaget har en egen serviceverkstad i Arninge norr om Stockholm och får extern hjälp av Hylast i den södra delen.

– Generellt går vi starkt just nu och räknar med ett omsättningsrekord på drygt en halv miljard kronor i år. Målet är dock att vi ska passera 700 miljoner kronor år 2020. För att klara det investerar vi runt 50 miljoner kronor i en ny monteringshall på 3 000 kvadratmeter nära vårt huvudkontor i Göteborg. Enligt planerna ska den nya monteringshallen vara klar för inflyttning kring halvårsskiftet 2016 och beräknas sysselsätta runt 20 personer, säger Pekka Olkkonen, Joabs regionchef för Stockholm-Mälardalen.

Nyligen investerades också cirka sex miljoner kronor i två svetsrobotanläggningar för att lyfta lastväxlartillverkningen i Mellerud. Dagens produktion anges till ungefär 600 enheter per år och de nya robotarna spelar en nyckelroll för att klara den förväntade ökade efterfrågan på lastväxlare.

Pekka Olkkonen lyfter speciellt fram det nya påbyggnadskonceptet FBS – Fast Building System – som omfattar korrosionsbeständiga produkter, färdiglackade vid montage och helt skräddarsydd i fabrik för den avsedda bilen. I praktiken behöver den bara bultas fast för att vara klar för drift.

Johan Fransson från AG Service i Hisings Backa och med säljansvar för Mälardalen fanns på plats för att visa ett exempel på dumper. Produkten kan komma till pass vid hantering av de gigantiska massvolymer som genereras då arbetena med Förbifart Stockholm kommer igång.

Företaget har ambitionen att täcka det mesta vad gäller tunga efterfordon och omsatte förra året en bit över 400 fordon, vilket innebar en omsättning på drygt 200 miljoner kronor.

– Vi vill ge kunderna största möjliga flexibilitet. Därför ger vi möjligheten att köpa nytt eller begagnat, hyra eller leasa. Kunden kan välja det som passar de tänkta arbetsuppgifterna bäst. Är det ett kort uppdrag ska kunden exempelvis inte behöva köpa passande produkt utan då är naturligtvis ett hyresfordon att föredra. För vår del är det en bra lösning att ha en samarbetspartner som Hylast i Stockholmsområdet för in- eller utcheckning av hyres- eller köpeenheter, säger Johan Fransson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078