Rekorddamm får 100 extra år
De svenska dammarna förstärks efter hand för att stå emot även mycket häftiga vattenflöden. För Sveriges största betongdamm, Storfinnforsen i Ramsele, byggs en så kallad klimatvägg som sägs förlänga dammens livslängd med 100 år.
När dammen byggdes beskrevs den som Sveriges största betongdamm, en titel som konstruktionen fortfarande gör anspråk på. Här finns i dag ett av Eons produktionsmässigt största kraftverk som levererar runt 120 megawatt så gott som dygnet runt, året runt. Ett normalår handlar det om ungefär 543 miljoner kilowattimmar förnybar el.
Betong står sig väl mot påfrestningar av vitt skilda slag under lång tid. När betong används som skiljevägg mellan vatten och luft utsätts den dock för mycket stora temperaturvariationer. På vattensidan är temperaturvariationerna extremt små, medan motsatt sida utsätts för dygnstemperaturer som kan variera med så mycket som 20-25 grader.
– Det gör att betongen utsätts för betydande klimatpåverkan med efterföljande sprickbildning och åldrande, säger Eons Anders Nyberg, som ansvarar för projekten vid kraftverksdammarna i Storfinnforsen och i närbelägna Ramsele. Totalt investeras cirka en miljard kronor för att rusta upp de båda kraftanlägningarna.
– Redan under 90-talet byggdes en så kallad klimatvägg, mellan monoliterna på dammväggens utsida, för att dämpa temperaturvariationerna. För ett par år sedan bestämdes dock att vi skulle ta ett större och mer långsiktigt grepp som förlänger dammarnas livslängd med uppemot 100 år. Vi bygger därför en ny och heltäckande klimatvägg längs hela betongväggen och skapar ett stabilt tempererat klimat för betongen på båda dammarna. Genom att vi återvinner spillvärme från kraftproduktionen via värmeväxlare så eliminerar vi helt miljöpåverkan, säger Anders Nyberg.
Själva klimatväggen och dess stålkonstruktion står på en betongsockel, utförd av huvudentreprenören Skanska. Sockelns övre nivå ska klara det så kallade tiotusenårsflödet, alltså den enorma vattenmängd som teoretiskt skulle kunna ske vid synnerligen extrema vattenflöden.
Själva klimatväggen levereras och monteras av stål- och fasadkoncernen Normek som valt att använda Lindabs sandwichpanel för en lösning som följer profilen på väggens monoliter, de utstickande ”stödväggar” som finns längs hela dammväggen.
– Själva klimatväggen består av ett upp till 40 meter högt bärverk på vilket sandwichpaneler skruvas fast, säger Johan Erickson, produktionsledare på Normek och ansvarig för arbetena med klimatväggen på båda dammbyggena.
Den 300 millimeter tjocka sandwichpanelen levereras av Lindab liksom de balkprofiler och den TRP-plåt som behövs för klimatväggens cirka fem meter smala och 800 m långa dubbeltak. I leveransen ingår även stuprör för takavvattning och rostfri montageskruv för sandwichmontaget. Panelen som är fylld med stenull ger U-värdet 0,13 m² K/W, något som klart reducerar behovet av tillförd energi.
– Det är en rejäl leverans, totalt på cirka 19 000 kvadratmeter sandwichpanel och 6 100 kvadratmeter dubbeltak för båda dammarna, säger Johan Erickson.
– Montaget av vår egen stålkonstruktion , med inspektionsgångar, spiraltrappor, infästningar och annat, har varit de arbeten som tagit längst tid, säger Sven Nilsson, montageledare på Normek.
– När vi kom igång med montaget av sandwichpanelerna, så har det gått fort. Vi monterar cirka två sektioner och 40 paneler per dag, och med hjälp av Marutex-skruvarna så går montaget mycket smidigt – trots den tuffa stålkvaliteten 355 som vi använder.
Klimatväggarna på de båda dammarna beräknas stå klara i slutet av februari 2016.