Byggutbildning för arbetslösa
En eftergymnasial utbildning i Uppsala ger 13 långtidsarbetslösa en möjlighet att utbilda sig till byggare. Efter 51 veckor där teori och praktik varvas ska eleverna vara färdiga att ta jobb som lärling på ett byggföretag.
Situationen är välkänd för många och ger en tydlig fingervisning om hur dagens svenska arbetsmarknad ser ut. En grupp företag började tillsammans med Arbetsförmedlingen fundera på vad som kunde göras för att åstadkomma en lösning – gärna långsiktig – och resultatet blev en eftergymnasial utbildning med bygginriktning.
– Vi tog chansen att göra skillnad för människor som av olika skäl hamnat utanför yrkeslivet. Vi ser det även som en möjlighet för oss att hitta nya medarbetare och att nå NCC:s mångfaldsmål, säger Ulf Hansson, avdelningschef på NCC Construction Sverige.
Övriga företag som medverkar i projektet är bostadsbolaget Uppsalahem, fastighetsbolaget Akademiska Hus och utbildningsföretaget Byggutbildning Star i Dalarna.
Utbildningens inledande tre veckor består av en så kallad FUB, Förberedande Utbildning Bygg. Ett viktigt moment är att gå igenom elevernas förkunskaper om byggande och i det svenska språket. Ett annat är att lära ut om arbetsmiljö och säkerhetstänkande. Därefter följer åtta veckors praktik på en byggarbetsplats.
Utbildningens andra steg består av 40 veckor där teori och praktik varvas. Praktiken förläggs till arbetsplatser i Uppsala, där NCC bygger bostäder åt Uppsalahem och kontor åt Akademiska Hus. Efter totalt 51 veckor är byggeleverna redo att ta ett jobb som lärling på NCC eller annat byggföretag.
– Alla parter har något att vinna på det här. Vi bidrar till bygg- och fastighetsbranschens behov av att rekrytera nya medarbetare. Samtidigt tar vi ett samhällsansvar, den här satsningen är en del av vårt arbete för social hållbarhet, säger Lars-Gunnar Sjöö, bygg- och fastighetschef på Uppsalahem.